Начало / Университетът / Факултети / Биологически факултет / Архив / Архив 2017 / Биологически факултет на СУ и „Софийска вода” АД организираха седмица на ОПАЗВАНЕТО на ВОДАТА в МУЗЕЙКО

   

Ученици от различни училища изследваха тайните на водния свят. Те се включиха в специална научно-изследователска инициатива „Седмица на водата” по случай Международния ден на водата, организирана от Катедра „Обща и приложна хидробиология“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и „Софийска вода“ АД. Празничните събития се проведоха в детски научен център Музейко. Тази специална изследователска инициатива с презентации, изложби, игри и награди беше насочена към ученици от три различни възрасти, както и деца в неравностойно положение от няколко Европейски страни – Румъния, Гърция, Италия, Полша, Турция. В първата група се включиха най-малките ученици от 4 клас на 11 ОУ. Във втората група бяха включени ученици от Полша, Румъния, Гърция и Италия, като тяхното участие в събитието беше и част от международен проект „Save energy - save the world“. В третата група се включиха ученици от 9 -11 клас на 2 АЕГ.

С игри и интерактивни презентации, преподавателите, докторантите и студентите от Биологически факултет на СУ и експерти от Софийска вода запознаха децата с това какъв е животът във водите и неговото биоразнообразие, как идва при нас водата, която пием, какво правим с отпадъчните води и как се пречистват те.

Бяха приготвени и специални лабораторни демонстрации, в които учениците се превърнаха в истински изследователи на водния свят. Използвайки научна апаратура като микроскопи, стереомикроскопи, апаратура за определяне на химични, физикохимични и микробиологични показатели на водите. Преподавателите, студентите и учениците успяха да се потопят в тайните на водата и да разучат нейния химичен състав и микробиология, да научат повече за рибите, водораслите и др.

Специални гости на събитието бяха изпълнителният директор на „Софийска вода“ АД Арно Валто и неговият заместник Васил Тренев, Владимир Гълъбов – мениджър „Връзки с обществеността“, Желяз Рангелов – зам. директор „Отвеждане и пречистване на отпадъчни води“ и Маргита Алексова – мениджър „Проекти“.

Учениците влязоха в ролята на истински изследователи. В тях беше провокиран духът на изследователя и откривателя на тайните на живота. По забавен, но силно въздействащ начин, беше показано „защо водата е огледало на нашия свят и защо трябва да я опазваме от замърсяване и пречистваме в иновационни биотехнологии.

Инициативата е в рамките на изследователския проект "Жива вода", подкрепян от "Софийска вода". Студенти и докторанти показаха научните си резултати по водния цикъл на град София – река Искър, язовир Искър и технологиите в пречиствателните станции Бистрица и Кубратово. По този начин, чрез изнесената си в Музейко активност СУ и Софийска вода АД разшириха своите граници при възпитанието на ученици и общественост относно грижата за опазване на водата, коментира проф. дбн. Яна Топалова, ръководител на проекта „Жива вода“.

01_DSC_0446
Ръководителят на проекта „Жива вода“, проф. дбн. Яна Топалова дава началото на събитието по случай Международния ден на водата в Детски научен център Музейко
02_DSC_0497
Завладяните от тайните на водата ученици
03_DSC_0530
Г-н Арно Валто, изпълнителен директор на Софийска вода АД, обяснява за важността на жизнения цикъл на водите
04_DSC_0503
Д-р Станачкова показва микроскопичния свят на зоопланктерите
5
Студентите от Биологически факултет Румен Еремиев и Георги Попчев показват магията на лично произведената от тях Spirulina sp.
06_20170322_113437 - Copy
Специалист-биолог Елмира Даскалова демонстрира на учениците как се изследват химични показатели на води