Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Академия за иновации 2023 – десето юбилейно издание

   

30.03.2023

 

Хакатонът на агенцията за иновации Innovation Starter е насочен към студенти и техните първи предприемачески идеи. Най-добрият проект през 2023 г. ще бъде определен от 20 представители на академично и бизнес жури и ще получи финансиране за реализацията на идеята си. Общият награден фонд, който ще бъде разпределен през тази година, е в размер на 40 хил. лева, като партньори на организаторите предоставят и допълнителни предметни и образователни награди.

Предстои десетото юбилейно издание на най-голямото публично-частно образователно партньорство в България между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектора Академия за иновации 2023, организирана от агенцията за иновации Innovation Starter. От началото на март уебсайтът на конкурса е отворен за регистрация на отбори. Могат да участват всички български студенти, с непрекъснати права за обучение, от наши и чуждестранни университети.

Innovation_Academy_KV_1500x550_new2

След предварителна оценка от менторите най-добрите проекти на начинаещите предприемачи ще бъдат допуснати до финала на конкурса на 2 и 3 юни в София Тех Парк. Те ще презентират идеите си пред прeстижно жури, състоящо се от 10 експерти от академичните среди и 10 водещи представители на бизнеса у нас. Сред тях са изявени български учени, преподаватели, предприемачи и изпълнителни директори на компании.

Всички отбори финалисти ще получат не само полезен опит и незабравими преживявания, но и възможност да създадат контакти с утвърдени експерти и успешни бизнес лидери. Голямата награда за отбора победител, определен от журито, включва финансиране на представената от тях идея, осигурено от Европейска инвестиционна банка. Българска фондова борса предоставя поощрителна финансова награда за второ място.

Първите три отбора получават и най-желаната награда – посещение на европейските институции в Брюкел, осигурено от Представителството на Европейската комисия в България.

Юбилейното издание на Академия за иновации е с мото Аз.Ние. Организаторите от Innovation Starter Box припомнят колко е важно да се създаде експериментална среда за израстване на младите български таланти, така че техните идеи да се радват на широка подкрепа и приемане от българското общество. Темата за солидарността и подкрепата на следващите поколения за по-успешен старт е въплътена в краткия стих Me.We. на световния американски шампион по бокс Мохамед Али.

В първите девет издания на Академия за иновации са се включили и са обучени над 4680 участници, организирани в 737 екипа! Предприемачески идеи са се превърнали в търговски дружества. Сред тях са: leARn, Vodoraslo, Vendy+, CheatBurger, HealthIt, Edu-Bots, Your Sofia, CityIT, Adventure Squad, ParkNShare, StudyHub, Space Division, Hub-Ground, OSimplants, WomanIcer, „Цвете в епруветка" и др.

Четири пъти през годините наградата е печелена от Американския университет в България (АУБ), два пъти от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ), един път от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), един път от Техническия университет – София (ТУ – София) и в последната 2022 г. заслужено отиде при отбор ученици от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж, за които журито направи изключение.

Ключови партньори на Академия за иновации са Представителството на Европейската комисия в България, Европейската инвестиционна банка, Българска фондова борса, София Тех Парк и др.

Проектът се организира в партньорство с 14 български университета, като Стопанският факултет на СУ е партньор на инициативата от самото ѝ начало.

Повече за събитието можете да научите тук.

За допълнитена информация: office@innovationstarter.bg