Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Проект SCHOLARNET / Новини от SCHOLARNET / Доц. д-р Тодор Ялъмов коментира иновативните компании и проекта SCHOLARNET в Bloomberg TV България

   

18.03.2021

 

Доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан по научноизследователската и иновационна дейност на Стопански факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, коментира темата за инвестициите в иновациите и технологиите, и в каква посока са поели иновативните компании в предаването Bloomberg TV България "Бизнес старт".

Bloomberg Business Start

 

„Някои компании, които получиха в миналото наградата за „Иновативно предприятие на годината“, много бързо се преориентираха – фирма за производство на хавлии със собствен завод в САЩ се преориентира и започна да произвежда специален текстил, от който други предприятия започнаха да създават защитни облекла“, заяви д-р Ялъмов. По отношение на инвестициите по време на криза, д-р Ялъмов коментира, че се наблюдава противопоставяне на мнения, като преобладаващото е, че не трябва да се инвестира в иновации по време на криза, а в запазване на работните места.

Действията на министерството на образованието и науката д-р Ялъмов очерта като „много интересни ходове“ по отношение на подкрепата на иновациите и научните изследвания в университетите и разработването на университетски мрежи. „Ние разработваме такъв проект SCHOLARNET в партньорство с Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg. С други думи има примери как по време на криза правителството решава да инвестира в наука“, сподели той.