Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Успешните примери / Иван Пантелеев: Стопански факултет - възможност да съм сред качествени хора, които знаят какво искат и имат мотивация да преследват целите си

   

25.01.2020

 

Вижте повече за инициативата "Успешните примери" на Стопанския факултет

 

Включете се в нашия FEBA Alumni Club

IPanteleev

 

Разговор с Иван Пантелеев, възпитаник на Стопанския факултет, випуск 2012.

 

Иван Пантелеев е Съдружник и Акаунт мениджър в Xplora BG – агенция за интегриран дигитален маркетинг. Отговаря за правилното анализиране на бизнес процесите на една компания, създаването на конкретния обхват на проект, приоритизирането и структурирането на един проект в рамките на агенцията, така че да може да достигне по най-правилния начин към екипа и съответното коректно реализиране на проекта.

Освен опита в Xplora, Иван има опит като Акаунт директор в агенцията ilyan com, където е отговарял за екип от 8 проектни мениджъри, с които подпомогнаха дигиталното присъствие на много водещи български и международни проекти като Milka, Danone, Chio Chips, Chupa Chups, Zagorka, Shumensko, Devin и пр. Има и опит в развитието на по-големи уеб проекти за международни топ клиенти, сред които са Genting Singapore, ChaosGroup, Roobar, Associated Press и др. Извън работата си в агенцията Иван преподава дигитален маркетинг. Завършил е Стопанско управление в Стопански факултет на Софийски университет и преминава лятна MBA програма в UC Berkeley и Babson college през 2011 г.

 

 

Разкажи ни себе си – с какво се занимаваш сега?

Казвам се Иван Пантелеев и съм един от основателите и съдружник в една от водещите дигитални агенции в България - Xplora BG. Заемам позицията на Account Director и мениджирам екипа от проектови мениджъри в агенцията.

Към декември 2020 г. екипът ни се състои от 41 професионалисти, обслужваме топ международни и български компании и развиваме проекти в над 20 държави. Сред клиентите ни са брандовете Skoda, Acer, Philips, Medix, Schneider Electric, WWF, Queens, Софийска опера и балет, Престиж 96, Сладкарници Неделя, Ариана, Сандоз, Гедеон Рихтер и пр.

Допълнително се занимавам с преподавателска дейност. През последните пет години съм хоноруван асистент по дисциплини в сферата на дигиталния маркетинг. Най-интересният предмет, който водя заедно с моята съпруга Лилия Пантелеева (докторант в Стопански факултет, СУ) е Стратегическо планиране в дигиталния маркетинг. В курса представяме връзката между теоретичната и практическа част на маркетинга, надграждаме с много примерни проекти и каним като гост-лектори маркетинг мениджъри на водещи компании в различни сектори. Този предмет е част от програмата по Дигитален маркетинг към Стопанския факултет на СУ с ръководител проф. д. ик. н. Невяна Кръстева.

 

Ти ли избра своята професия или тя избра теб?

Още когато бях 10-и клас, разбрах, че искам да работя с хора и да управлявам процеси и различни ситуации. Смея да твърдя, че се ориентирах към тази специалност в доста ранна възраст и с голяма доза късмет нещата се развиват по план през последните 10 години. Това стана с много търсене на информация, общуване с различни с хора и малко доза въображение.

 

Кое ти помогна да стигнеш дотук?

Бих посочил четири ключови фактора - среда, екип, желание за учене и доза късмет. Това, което винаги е било важно за мен, е възможността да съм сред качествени хора, които знаят какво искат и имат мотивация да преследват целите си. Това определено беше и една от причините да искам да уча в Стопанския факултет на СУ.

Разбира се, помогнаха ми и различни учебни програми, в които съм участвал. Бях проактивен студент, често общувах с много по-опитни хора от мен и участвах в интересни и трудни проекти. И разбира се, постоянно да се уча и тествам нови похвати. Ключов момент и обобщение на посочените четири фактора беше запознанството ми с Георги Малчев, благодарение на Милка Семова, която към 2011-а година беше изпълнителен директор на Алумни клуба към Стопанския факултет. Георги Малчев се превърна в мой ментор и човек, който ми даде среда и инерция, за да се развивам професионално, а днес съм негов съдружник.

 

Как разбираш, че си успял човек? Каква е твоята рецепта за успех?

За мен успехът е състояние на духа. Отговор на въпроса „Какво те прави щастлив човек?”. Успехът е величина без универсална мерна единица и всеки трябва сам да определи свой „бенчмарк”. За мен успешен човек е този, който помага за развитието на средата и хората около себе си. В моя случай - да допринеса за създаването на агенция, която за 5 години става една от водещите в България и привлича млади хора с потенциал и нужда от среда, в която да се развиват. Да виждам как за 2-3 години стажант се превръща в конкурентен специалист благодарение на труда си, както и на средата, за чието изграждане съм спомогнал. Обичам да споделям този опит и показвам добри практики както на колегите си и студентите, на които преподавам, така и на клиентите и партньорите на агенцията.

 

Кое е най-важното за един успешен ръководител?

Да има условия за среда с работещи процеси и екип с обща визия. А това става чрез правилно водена комуникация и фокусирана работа. Излишното его, стрес и противопоставяне нямат място в тази среда. Тази среда помага на ръководителя лесно да управлява зависимости, отговорности и динамиката на работа на този екип. И както забелязахме през 2019 г., да е способен бързо да се адаптира към ситуацията, която животът му поднася.

 

Кога завърши Стопанския факултет? Какво беше характерно за Факултета тогава?

Аз завърших през 2012 г. Стопанския факултет. Характерно за него, а както и сега, бяха интересните и ведри студенти, международното усещане, което даваше Университетът, бизнес полъхът, който е типичен за такъв вид среда. Това, което ми направи впечатление, беше високото качество на хора и нивото, което трябва да поддържаш, за да може ти да си част от тази среда.

 

Кое те накара да избереш Стопанския факултет?

Бях си казал, че искам да уча в Стопанския факултет на Софийския университет, който за мен служи като еталон за образование в България. Кандидатствах единствено там без друга алтернатива. Днес това рисково кандидатстване ми се струва забавно, но все пак не препоръчвам подобен подход. Следвах „Стопанско управление” и в програмата ми хареса разнообразния учебен план, динамика и срещите с гост-лектори.

 

Кое от наученото/преживяното в Стопанския факултет ти помогна най-много в кариерния път?

Това, което ми помогна много, е основата от учебния материал и средата.

Средата ми помогна да изпадам в различни ситуации, за да развия работна етика, работа в екип, отговорности и уважение към хората с повече опит. На по-късен етап започнах да правя много връзки между основни направления от учебния материал с работните ситуации, които ми дават възможност на стратегическо ниво да управлявам мащабни и сложни проекти.

 

Как оценяваш развитието на Стопанския факултет от твоето студентство до днес?

Това, което ми прави добро впечатление, е фокусът, който се дава на по-млади и енергични хора. Трябва да се инвестира в хора, които имат енергия и желание да развиват средата и правят правилните неща, без да слагат личното на преден план. Ако се задържи този фокус и се следват интересите на студентите, то развитието ще продължи да бъде все по-добро.

 

Посланието ти към студентите на Стопанския факултет днес?

Бъдете активни, „бутайте” се, подхождайте с уважение и се възползвайте от ситуациите, които излизат пред вас. Средата се променя и ние трябва да бъдем все по-адаптивни, ако искаме да получим повече добавена стойност от нея. И бъдете щастливи, без това да вреди на другите около вас ;)