Начало / Новини / Новини и събития / С над 1 млн. лева INSAIT стартира стипендиантската програма EXPLORER за талантливи български кандидат-студенти

   
С над 1 млн. лева INSAIT стартира стипендиантската програма EXPLORER за талантливи български кандидат-студенти

Финансовите средства са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи в областта на математиката и информатиката.

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет "Св. Климент Охридски" обяви началото на нова стипендиантска програма за развитие на технологични лидери EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch), която ще осигури безпрецедентна подкрепа на български таланти в областта на математиката и информатиката да се развиват в страната ни и да постигат резултати на световно ниво тук.

2

Програмата бе представена в Министерския съвет от министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев, декана на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет проф. Мая Стоянова, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT, и изпълнителния директор на Института Борислав Петров, както и представители на водещи български и световни технологични компании и инвестиционни фондове, които подкрепят инициативата.

Министър-председателят на Република България акад. Николай Денков отбеляза, че събитието е историческо по отношение на въвеждането на някои от най-добрите световни практики в българското висше образование и до голяма степен това се дължи на инициативата, знанията, уменията на екипа на Института INSAIT и на подкрепата, която те заслужено получават от различни страни.

6

Проф. Мартин Вечев посочи, че програмата има за цел да остави най-талантливите ни деца в България, за да могат се развиват на световно ниво тук и да позиционират България като технологичен лидер. Програмата има заимствани елементи от подобни програми в най-елитните университети в света и обединява най-доброто, което имаме в България – Факултета по математика и информатика в Софийския университет, където студентите ще провеждат базовото си обучение, Института INSAIT, където се провеждат изследвания на световно ниво в сферата на информатиката и изкуствения интелект, на бизнеса, който финансира програмата.

“В момента много обещаващи младежи търсят бърза реализация на пазара на труда още в периода на тяхното следване, което ограничава развитието им в сферата на дълбоките технологии. За да изградят следващото поколение технологични лидери, държави като САЩ, Швейцария, Израел и други задържат младите таланти максимално дълго в специални програми в най-силните си университети. Там те трупат както базови знания, като се фокусират върху образованието си, но и ценен опит чрез работата си по приложни проекти и изследвания на световно ниво в дълбоко-технологичната екосистема около университетите. Този тип програми и специалисти играят и ключова роля в развитието на всяка продуктова икономика с огромна добавена стойност“, каза проф. Мартин Вечев.

Проф. Вечев подчерта, че програмата е финансирана изцяло с частни средства с над 1 млн. лева, а стипендиите са в размер на 72 000 лв. за период от 4 години и включват както базовото обучение във Факултета по математика и информатика, специалност „Информатика“, така и стажове, ежегодна работа в INSAIT и летни стажове в технологични компании. По думите му програмата е положително развитие за българското висше образование и пример за това как трябва да се развива в България и важна стъпка, за да се наложи страната ни като технологичен лидер в световен мащаб.

8

Проф. Мая Стоянова посочи, че прекрасната инициатива е поредното доказателство за доброто сътрудничество между различните факултети и институти на Софийския университет. По думите й програмата ще даде възможност на много млади хора да останат в България. Тя подчерта, че кандидатите на тази стипендиантска програма трябва да изпълнят три условия: да кандидатстват във ФМИ, да бъдат приети в бакалавърската програма на специалност „Информатика“ и да се запишат като студенти. Проф. Стоянова посочи, че ще има допълнителни семинари, стажове, което ще доведе до издигане нивото на цялата специалност. В заключение тя благодари за инициативата на INSAIT и на всички партньори, които са ги подкрепили и изрази увереността си, че предстои добро бъдещо сътрудничество.

11

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев посочи, че програмата показва модела, по който трябва да се насърчават младите, талантливи умове на България. Това, което е важно да се подчертае е, че с тази програма се показва, че младите, талантливите хора, тези, които отделят време да се обучават в студентските си години, трябва да получат необходимите условия да направят това, каза още ректорът. По думите му обикновено бизнесът търси кадри още от студентските години и в случая сме свидетели точно на обратното – бизнесът, партньорите осигуряват необходимите средства, за да могат студентите да се учат във фундаменталните дисциплини. „Без фундаментална подготовка те няма как да се развиват и да разгърнат своя талант и потенциал“, каза още проф. Вълчев и изрази надеждата си в следващите години към този пример да се присъедини и останалият бизнес в България, да се присъединят общините, той като най-голямата битка на 21 век ще бъде битката за квалифициран човешки потенциал, изтъкна още ректорът. „Трябва да дадем шанс на младите хора да инвестират в знанията първоначално, преди да разгърнат потенциала си в бизнеса“, посочи още проф. Вълчев.

12

В своето обръщение министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков заяви, че това е много важно събитие по отношение на развитие на екосистемата на българското висше образование и наука, защото свързва водещ български университет, какъвто е Софийският университет, и един от най-иновативните научни институти през последната година – INSAIT, с бизнеса. Министърът подчерта, че това е моделът на бъдещето развитие на висшето образование.

През годините МОН последователно подкрепя талантливите деца на България, като успяхме тази година да увеличим с над 900 000 лв. финансирането по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“ и то възлиза на общо 5,3 млн. лв.”, обясни проф. Цоков. От тях 2 млн. са за подготовка на ученици, а останалите са за участия в международни, национални олимпиади и състезания. С над половин милион МОН ще подкрепи подготовката на таланти за участие в 16 международни, европейски и балкански олимпиади и турнири специално в областта на математиката, информатиката, физиката, астрономията и лингвистиката през тази година.

Отпускат се и стипендии в приоритетни области, но все още има нужда от повече инвестиции в подкрепа на даровитите ученици. Затова и обмисляме подобна програма, която да подкрепя най-изявените ни деца и те да продължат своето обучение в България”, съобщи още министърът.

13

„За нас е голяма чест да подкрепим тази програма. Технологиите наистина променят света“, каза д-р Петър Цанков, представител на бизнеса, и изтъкна, че той лично, както и други технологични предприемачи са имали щастието да бъдат подкрепени като млади с различни стипендии, за да могат да се образоват и да създават това, което правят днес. Той изтъкна, че за съжаление, тогава тези програми са били извън България. „Ние ще се опитаме да покажем защо имаме нужда от фундаментални знания, един добър кадър“, каза още той и изрази задоволството си от възможността за тези стажантски програми, за да бъде показано на младите хора как се решават проблемите и как се произвеждат продукти на световно ниво от глобалния пазар.

14

Светослав Драгиев благодари от свое име и от името на Фондация „За пример“ на цялата образователна общност, на проф. Вечев за това, че целенасочено и години наред полагат усилия за да изградят това, което е INSAIT в момента и това, което тепърва ще се развие с новата бакалавърска програма. „За нас основен приоритет е развитието и задържането на талантите в България и в този смисъл бакалавърската програма към INSAIT съвместно с ФМИ е невероятна възможност за тези деца да получат изключително качествено образование на наистина световно ниво и да се реализират в България“, допълни още Светослав Драгиев и допълни, че за фондацията е удоволствие да може да подкрепи програмата.

15

Иван Кунчев заяви, че с колегите му се стараят да намират изявени личности в сферата на математиката, на физиката, инженерството и на компютърните технологии и виждат в България огромен потенциал сред младите хора. Той изрази радостта на екипа на компанията, че могат да подкрепят програмата. „Когато се създават възможности, младите хора ще се завърнат от чужбина, а тези, които са тук, ще имат желание да останат и да развиват различни технологии и да помогнат държавата ни да става все по-силна и по-добра с всеки изминал ден“, каза накрая Кънчев.

16

В своето приветствие доц. д-р Първан Първанов, заместник-ректор на Софийския университет и доскорошен декан на Факултета по математика и математика, подчерта, че много се радва за дейността на института INSAIT, защото тяхната най-голяма цел е България да стане технологичен лидер. „Но за да го имаме това, трябва да имаме подходящи учени в областта на компютърните науки и на изкуствения интелект. За да ги имаме тези учени, трябва да имаме подходящи докторанти, съответно магистри, бакалаври“, подчерта доц. Първанов и благодари на проф. Вечев, защото цялата програма е насочена към всяка една от тези сфери.

Доц. Първанов отбеляза, че тази програма има цел не само да върне в България умните деца, но и да задържим и да насочим точно в областта на научните изследвания завършили вече млади специалисти. Той подчерта, че специалност „Информатика“ е избрана, защото е най-трудната от всички специалности във Факултета по математика и информатика. Той заяви още, че очаква много сериозна помощ от INSAIT в това да бъдат осигурени и подходящи преподаватели в самата бакалавърска програма.

17

Програмата на INSAIT прехвърля този модел за първи път в България и Източна Европа, като съчетава четиригодишната бакалавърска програма по информатика във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет с изследванията на световно ниво в института INSAIT и екосистемата около него. Чрез нея студентите ще бъдат подкрепени със стипендии от 2000 лева на месец, за да се фокусират в образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери, като големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др. Отделно на това програмата EXPLORER включва както платени летни изследователски стажове в INSAIT, така и инженерни стажове в развойните отдели на високо-технологични компании.

Прецедент за България е и моделът на финансиране на програмата - с дарения от индустрията, която осъзнава ключовата нужда за бизнеса от този тип специалисти. Зад EXPLORER застават: фондация “За пример“, основана от ръководството на SiteGround - българската технологична компания е сред най-големите партньори на INSAIT с обща инвестиция на стойност 12 милиона лева, предвидена за развитието на института и работата му; технологичният гигант Amazon Web Services; Man Group - глобална фирма за управление на активи, движена от технологиите, с над 200-годишна история и над 160 млрд. долара в AuM; Фондацията „Лъчезар Цоцорков“; LAUNCHub Ventures и LatticeFlow - 2 пъти топ 100 AI компания в света. Общо те даряват над 1 млн. лева, за да могат българските деца да останат в България и да се развиват на световно ниво.

Повече за програмата и процеса по кандидатстване може да бъде намерено тук: https://insait.ai/explorer