Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Мартин Вечев от INSAIT осигури стипендия от 27 000 лева за студент в магистърската програма “Логика и Алгоритми” във ФМИ

   
Проф. Мартин Вечев от INSAIT осигури стипендия от 27 000 лева за студент в магистърската програма “Логика и Алгоритми” във ФМИ

Стипендията има за цел да установи дългосрочна връзка между INSAIT и Факултета по математика и информатика и позволява на спечелилия я студент да се фокусира изцяло върху образованието си без да се налага да работи през този период.

Стипендията е лично дарение от проф. Мартин Вечев в размер от 1500 лева на месец за период от 18 месеца за студент от магистърската програма “Логика и Алгоритми” във Факултета по Математика и Информатика на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Носителят на стипендията е Траян Господинов, студент първа година в магистърската програма, избран от комисия, включваща проф. Мартин Вечев, проф. Стоян Михов, проф. Тинко Тинчев, доц. Стефан Герджиков и проф. Александра Соскова.

Един от сериозните проблеми на българското висше образование в сферата на информатиката е, че студентите обикновено работят по време на обучението си. Това има неблагоприятен ефект в специалности, които изискват задълбочена концентрация и солидно натрупване на базови знания. Този порочен модел пречи на българската IT индустрия да излезе от коловоза на аутсорсинга и да премине към изграждането на специалисти, които умеят да създават високотехнологични продукти с голяма добавена стойност. Изследванията на световно ниво, както и създаването на високотехнологични компании на базата на тези изследвания, каквато е амбицията на INSAIT, са възможни само при наличието на студенти с фундаментални и задълбочени познания.

Стипендията, която дарява проф. Мартин Вечев, има за цел да бъде пример на систематична промяна към качествено висше техническо образование: “Магистърската програма “Логика и Алгоритми” във Факултета по математика и информатика, водена от проф. Александра Соскова, преподава фундаментално важен материал, който е в основата на редица изследвания и приложения в света на информатиката и изкуствения интелект. Изграждането на специалисти, които притежават този тип задълбочени знания и умения, има фундаментално значение - не само за институти като INSAIT, но и като основа на създаването на дълбоко технологични компании и изследвания. Смятам че без такива специалисти една държава не може да бъде конкурентноспособна на световния високотехнологичен пазар. Факт е, че този тип програми не са сред най-бляскавите, но със сигурност са сред най-важните и трябва да се подкрепят.”

fmi-1

 

На снимката: инж. Борислав Петров (изпълнителен директор на INSAIT), Траян Господинов (стипендиат), проф. Мартин Вечев, проф. Александра Соскова (ФМИ)