Начало / Новини / Новини и събития / Отлично представяне на студентите от Софийския университет на Националната студентска олимпиада по математика във Варна

   
Отлично представяне на студентите от Софийския университет на Националната студентска олимпиада по математика във Варна

Студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завоюваха три златни, четири сребърни и шест бронзови медала от Националната студентска олимпиада по математика.

От 14 до 16 май 2021 г. във Варна се проведе поредното издание на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) при домакинството на Икономическия университет - Варна. НСОМ ( https://nsom.fmi.uni-sofia.bg /) е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

Софийският университет е традиционен участник в олимпиадата и участва в две от групите на състезанието:

В група А на математическите и компютърните специалности студентите от Факултета по математика и информатика (ФМИ) традиционно печелят призовите места. Тази година не беше изключение.

Отборите на ФМИ заеха първо, второ и трето място в отборното класиране, Софийският университет е първи в класирането по висши училища

Студентите от Факултета по математика и информатика на Софийския университет завоюваха 2 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала: Златните медали са за Георги Александров и Пламен Иванов; сребърни медалисти са: Илиян Йорданов, Йордан Петров и Петър Петров, бронзови медали завоюваха: Люба Конова, Петър Евгениев, Давид Петров и Петър Тодоров.

Георги Алелксандров-златен А
Пламен Иванов- златен група А

Златните медалисти Георги Александров и Пламен Иванов

Отборите на ФМИ са подготвяни и ръководени от доц. Асен Божилов, доц. Иван Гаджев, доц. Веселин Гушев и докторант Стоян Апостолов

отборите на фми

Отборите на Факултета по математика и информатика

В група В на икономическите специалности студентите от отбора на Стопанския факултет на Софийския университет също се представиха отлично. Отборът на Стопанския факултет зае първо място в отборното класиране, Софийският университет е първи в класирането по висши училища. Студентите от факултета завоюваха 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала: Златен медалист с максимален брой точки е Данаил Гушев; сребърен медал получи Ивета Димитрова, а бронзови медали завоюваха Марина Ованисян и Райчо Величков.

Данаил Гушев - златен група В

Данаил Гушев, златен медалист

Отборите на Стопанския факултет бяха подготвяни и ръководени от доц. Веселин Гушев, проф. Гено Николов и ас. Вая Ракидзи.

отборът на стопански факултет

Отборът на Стопанския факултет

Традиционно в журито на състезанието участват преподаватели от Софийския университет. Тази година те бяха: доц. Асен Божилов, доц. Веселин Гушев и доц. Иван Гаджев от Факултет по математика и информатика.