Начало / Новини / Новини и събития / Отборът на Софийския университет спечели най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа

   
Отборът на Софийския университет спечели най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа Central and Eastern Europe Moot Court Competition. Финалът на състезанието бе в 272-ра аудитория в Ректората и се проведе в две части – писмена предварителна част (written submissions) и устна (oral pleadings). Първото място бе завоювано от отбора на Алма матер в състав Златина Гаджева, Мариела Богданова, Ана Петрова и Александър Лешев. Треньори на отбора бяха Стиляна Иванова и Цветелина Байрактарова.

Състезанието се организира съвместно от British Law Centre, Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сдружението за международни състезания по право. В състезанието участваха над 120 студенти, разделени в 18 отбора, от университети от единадесет държави - Чехия, Словения, Словакия, Русия, Украйна, Полша, Грузия, Литва, Латвия, Румъния и България.

Тази година почетни гости и съдии на устните кръгове бяха Еленор Шарпстън, генерален адвокат за Великобритания в Съда на ЕС, Александър Корнезов, съдия в Съда на ЕС, Микал Бобек, генерален адвокат за Чехия в Съда на ЕС, проф. д-р Николай Натов от Софийския университет, както и Александър Дорич, възпитаник на Софийския университет, бивш състезател и треньор на отбори в СЕЕМС и в момента референдер към Съда на ЕС, както и много други изявени специалисти.

1

Златина Гаджева, Мариела Богданова, Цветелина Байрактарова-треньор, Стилияна Иванова-треньор, Ана Петрова, Александър Лешев. Снимка: Васил Чобанов, defakto.bg

Според треньорите успехът на нашия отбор се дължи на отборната игра и знанията, които студентите натрупват в хода на подготовката – това, което не се изучава в университетската среда – а именно да аргументират своята защита както от страната на ищеца, така и от позицията ответника, след което да представят и устно мотивацията си по убедителен начин. Тези международни състезания дават възможност на студентите да се съпоставят с отбори от други държави и да видят, че аргументацията им съвпада с това, което мислят съдиите. По думите на Стиляна Иванова и Цветелина Байрактарова, така студентите получават удовлетворение и имат увереността, че ще се справят и с писане на преюдициални запитвания, с писане на мнения на Генерален адвокат и с проекти за решения на всеки съд.

По думите на треньорите на българския отбор, победата е в резултат на сериозна подготовка и намиране на най-интересните аргументи с позоваване на релевантната европейската правна рамка, но и обвързвани с фактите по конкретния зададен казус. Студентите на Софийския университет са поставили акцент в по-доброто представяне на правните аргументи в устните дебати, подчертаха треньорите им.

2

Мариела Богданова, Ана Петрова, Катрин Хауди, Елеонор Шарпстън, Златина Гаджева, Цветелина Байрактарова-треньор, Стилияна Иванова-треньор, Александър Лешев. Снимка: Васил Чобанов, defakto.bg

В състезанието всяка година участват десетки студенти от университети в Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска, Украйна, Румъния, България и редица други държави. От 1997 година всяко издание на състезанието се провежда в различна държава от Централна и Източна Европа. София е домакин за втори път след 2010 година. Софийският университет победи в състезанието през 2011 г., а през 2015 г. и 2016 г. се класира на финал.

Състезанието се провежда изцяло на английски език и се състои в решаването на казус по право на Европейския съюз в две части – писмена предварителна част (written submissions) и устна (oral pleadings). В първата предварителна част студентските отбори са длъжни да изготвят и да изпратят писмено решение на казуса. Втората част - финалите на състезанието, се състои в устни пледоарии на отборите, които се провеждат в няколко поредни дни в града домакин. Отборите се изправят един срещу друг в елиминационни кръгове пред съдебни състави, включващи едни от най-изтъкнатите имена в областта на правото на Европейския съюз, сред които са съдии, генерални адвокати и рефендери от Съда в Люксембург, преподаватели от Университета в Кеймбридж и др.

Финалите на състезанието са най-престижната и вълнуваща част от състезанието. Съдебните състави изслушват, разпитват и притискат участниците в отборите да демонстрират не само изключителни познания в правната материя на правото на ЕС, но и солидни ораторски умения и способности за отстояване и аргументиране на юридически тези в стресовата среда на съдебно заседание. Студентите развиват тези знания и умения в процеса на подготовката и участието си, като имат изключителната възможност да се сблъскат със своите връстници от другите държави и да сравнят нивото на своята подготовка, знания и умения.

Освен престижа от участие в състезанието, участниците получават възможност да разширят своите контакти и да поставят основи на своето бъдещо образователно и професионално развитие. Бивши участници в състезанието са вече реномирани адвокати, преподаватели и съдии, които работят във водещи институции и правни кантори по света.

Организатор на състезанието е британската неправителствена организация British Law Centre, която повече от десет години провежда образователни инициативи по английско право и право на Европейския съюз в региона на Централна и Източна Европа, в които участват преподаватели от Университета „Кеймбридж“.

Сдружението за международни състезания по право е организация, обединяваща студенти от различни университети, академици и юристи от практиката, които са представлявали България в престижните международни състезания по право. Основната цел на Сдружението е да популяризира сред българските студенти състезанията по право като една комплексна и новаторска форма на юридическо обучение. Сдружението организира, подкрепа и подготвя български студентски отбори по право, които се състезават от името на българските университети в най-престижните международни състезания. Сдружението за международни състезания по право е успяло да подпомогне успеха на редица български отбори, като само през 2016 г. отбори на Софийския университет „Св. Климент Охридски” по медиация и по право на ЕС победиха и заеха първо място в състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж (VIAC) и второ място на международното състезание по право на Европейския съюз.

Ден преди състезанието лекция на тема: „Съдебна независимост“ изнесоха генералните адвокати при Съда на Европейския съюз Еленор Шарпстън и Микал Бобек. Събитието бе организирано от Сдружението за международни състезания и право и Юридическия факултет на Софийския университет.

defakto.bg