Начало / Новини / Календар / Пресконференция на доц. д-р Теньо Попминчев

Конферентна зала

Възпитаникът на Физическия факултет д-р Теньо Попминчев е старши научен сътрудник в института JILA към Колорадския университет в Боулдър, САЩ. Институтът е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с три Нобелови награди в областта за последното десетилетие.

Името на българина д-р Теньо Поминчев се появи в най-реномираните в света научни списания, както и в гледаните от стотици милиони хора телевизионни канали Си Ен Ен и Би Би Си, в. „Лос Анжелис Йорк Таймс”, големите канадски, руски, китайски, японски и европейски, австралийски медии, след като на 7 юни 2012 г. световно известното авторитетно списание Science публикува новината, че международен екип от физици, начело с българина Теньо Попминчев е разработил първия по рода си настолен рентгенов лазер, който може да бъде използван за биологични, физически и други научни изследвания.

По своята същност това е лазерната версия на рентгеновата лампа, създадена от първия Нобелов лауреат по физика - Вилхелм Рьонтген, преди повече от 100 години и широко използвана днес за медицинска диагностика, за безопастност в летищата, във военните технологии. Този лазер е идеалната “камера”, която може да заснеме и най-бързите движения в природата с безпрецедентна разделителна способност едновременно във времето и пространството, което не е възможно с никоя съвременна технология.

В какво по-точно се изразява изобретението на д-р Попминчев и неговия екип, какви са уникалните възможности за приложения във фундаменталната наука и в индустрията като филми на свърхбързи движения в „скелета” на атоми, молекули, твърди тела, в нанотехнологиите, бъдещата наноелектроника, за създаване на следващата генерация свърхбързи микропроцесори и хардискове, за ранната диагностика на болести, както и за пътя, който извървява Т. Попминчев от Казанлъшката природо-математическа гимназия до института JILA в Колорадо, ще разберете на пресконференцията с участието на проф. дфн Александър Драйшу – декан на Физическия факултет на Софийския университет, и д-р Теньо Попминчев.