Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Фасилити мениджмънт" / Стопанският факултет е съорганизатор на обучението „Потенциалът на българските общини и независимите енергийни общности“

   

26.11.2020

 

На 26-и ноември се проведе първото онлайн обучение на тема „Потенциалът на българските общини и независимите енергийни общности“. Организатори на проявата са „Грийнпийс“ – България в партньорство със Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на еколозите от общините в България. Събитието е предназначено за представители на общините в България, а в него се включиха 75 участници от 30 различни по големина български общини.

Greenpeace-FEBA

Участие взеха както представители на големите общини като София, Пловдив и Варна, така и по-малки, но силно заинтересовани от потенциала на енергийните кооперативи населени места като Генерал Тошево, Златоград, Руен, Драгоман, Кресна и много други. Въпреки че страната ни разполага с потенциал за сформирането на подобни общности, все още няма реализиран нито един подобен енергиен проект. Предстои транспониране на Европейската директива за енергия от възобновяеми източници (REDII), като България следва да направи това до 30 юни 2021 г., определяйки съответно правата на гражданите си в областта на енергетиката.

„Дълбоко убедени сме, че общините имат много важна роля за енергийната ни трансформация като посланици на идеята за потребителите – производители. С тяхната помощ европейските граждани могат да получат права и стимули да произвеждат, потребяват или съхраняват възобновяема енергия в своя дом, офис и общност. Тогава преминаването към модерна, гъвкава, децентрализирана и устойчива енергийна система ще бъде много по-изпълнима цел“, сподели Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

Участие в обучението взеха също представител на RESCoop – Европейската федерация на гражданските енергийни кооперативи, представляващи над 1 милион души, Рая Манева – адвокат по енергийно право, ас. Мария Трифонова – изследовател и преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет, Невен Боянов – енергиен експерт, както и Мариан Мандру от румънския офис на „Грийнпийс“. Очаква се бъдещето да предложи редица инструменти в областта на местните политики, които да позволят българските общини да постигат енергийна независимост, високи нива на енергийна ефективност и справяне с проблемите на енергийната бедност.