Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Фасилити мениджмънт" / Поколенията X, Y и Z и фасилити мениджърът – лекция на Ирена Жотева в Стопанския факултет

   

22.12.2022

 

Ирена Жотева, управител и собственик на HILL International Bulgaria, бе гост-лектор в магистърската програма „Фасилити мениджмънт“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Г-жа Жотева направи сравнение на поколенията бейби-бумъри, X, Y (милениъли), Z (Digital natives) – какви са техните нагласи, работни навици, желание за работа и какво трябва да знаят фасилити мениджърите при предоставянето на услуги на тези поколения.

IJoteva

„Поколението Y са по-изявени екстроверти, с видима експресия на емоцията, харесват да са между хора и да работят с хора, както и обичат да са във „фокуса“, за да бъдат забелязани. От друга страна поколението Z са по-затворени, по-трудно инициират контакт, предпочитат да бъдат само или в тесен кръг, или в непозната среда“.

Това рефлектира и върху начина, по който фасилити мениджърите трябва да предоставят своите услуги към бъдещите поколения, които навлизат на пазара на труда. Тъй-като поколението Z са по-мнителни и по-раздразнителни, ако нещо не се случва според очакванията им, фасилити мениджърите трябва да са много по-внимателни и да подхождат по по-спокоен начин към тях. Фасилити мениджърите трябва да се фокусират върху детайлите, които са важни за новото поколение. Текущите поколения, които са на пазара на труда, са много по-социално отговорни, и за тях работното място е повече свързано с преживяването – точно работа за фасилити мениджърите.