Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Фасилити мениджмънт" / Гост-лекция по Фасилити мениджмънт с Бисера Иванова

   

17.11.2017

 

На 16 ноември гост-лектор в магистърската програма по „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“ беше Бисера Иванова – фасилити мениджмънт консултант с повече от 15 години опит в сферата. Бисера Иванова представи на студентите различните тенденции в сферата на фасилити мениджмънта през последните години.

Особено внимание бе обърнато на технологиите, които променят заобикалящия ни свят, и в частност сградите, в които работим и живеем. Интернет на нещата ще бъде все по-използван при управлението и поддържането на сградния фонд. Всичките сензори обаче водят до голямо производство на данни - в световен мащаб има над 20% ръст на произвежданите данни. Тези данни освен че трябва да се управляват и анализират, трябва да бъдат съхранявани и защитени.

download

Друга тенденция, с която трябва да се справят фасилити мениджърите, е новото поколение – поколението Z и как те приемат работното място, използването на технологиите и други. Open space или традиционно работно място – този въпрос бе най-дискутираната тема от студентите.