Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Започна AmCham Hackathon 2024 в партньорство между Стопанския факултет, Американска търговска камара в България и Технически университет - София

   

14.02.2024

 

Американска търговска камара в България (АТК), Стопанският факултет към Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и Технически университет - София дадоха старт на първия AmCham Hackathon 2024. Събитието се състоя в Центъра за върхови постижения на Технически университет и привлече близо 100 студенти. На него присъстваха проф. д.т.н. Иван Кралов, ректор, Технически университет – София, доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан, Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“ и Иван Михайлов, главен изпълнителен директор, АТК. Сред гостите на събитието бяха деканите на голяма част от факултетите на ТУ-София, както и лидерите и менторите от компаниите-организатори на проявата. Водещ на церемонията бе доц. д-р Агата Манолова, декан на факултет по Телекомуникации към Технически университет. Предстои Стопанският факултет да бъде домакин на финалната церемония по награждаване на студентските отбори в края на месеца.

Screenshot 2024-02-14 160201

„Партньорството на Стопанския факултет към Софийски университет с Американска търговска камара в България датира от 2021 г., когато организирахме „Образователна програма в сферата на човешките ресурси“. За всеки трябва да е изключително ясно, че най-ценният актив на всяка организация е именно човешкият капитал. Без него – те са изгубени. Затова и Ви насърчавам да изграждате връзки помежду си, да градите отношения, които да развиете и след този хакатон. Защото те ще са сред най-ценния Ви капитал при Вашата реализация в полето на бизнеса“ – с тези думи се обърна към студентите доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан на Стопанския факултет на СУ.

Screenshot 2024-02-14 160234

„Радостни сме, че Технически университет - София е партньор на инициативата и се радвам, че има такъв голям интерес от страна на нашите студенти. Нашето висше училище е сред водещите по показател партньорство с бизнеса. Образованието трябва да развива креативното мислене и да изгражда общности. Една такава общност е тази, която ще Ви обедини и ще Ви накара да дадете най-доброто от себе си по време на Вашето учене. Вярвам, че чрез образованието се постигат висшите цели, сред които е добруването на народите и мира по между им“ – сподели проф. Иван Кралов пред аудиторията от студенти и преподаватели.

Screenshot 2024-02-14 160216

„Изключително съм радостен да се завърна в аудиторията на Технически университет, чийто възпитаник съм и аз. Още повече се вълнувам и от факта, че в тази иницитива другият партньор е Софийски университет, където доразвих своето образование също. А самият AmCham Hackathon ме прави горд от факта, че той е резулттат от идея, дошла от нашите членове в комитет „Човешки капитал и образование“ и се прави в партньорство с тези две висши училища. Нека следващите три седмици бъдат изпълнени с нови знания, добри резултати, приятелства и все пак – забавление за всички Вас“ – приветства студентите Иван Михайлов, главен изпълнителен директор, АТК.

Screenshot 2024-02-14 160249

За AmCham Hackathon 2024

Инициативата си поставя няколко цели: принос на бизнес-асоциацията чрез експертизата на своите членове за сближаване между полученото знание във висшите училища с практическите особености и нужди на бизнеса; ангажиране на студенти в решаване на конкретни бизнес казуси; показване на добри практики от утвърдени компании, работещи в България; задържане на студенти в страната и възможност за последващо ангажиране с програмите на университетите, както и възможност за намиране на професионално развитие в участващите в Хакатона компании.

Проектът е иницииран, концептуализиран и организиран от компании-членове на АТК, които от години са сред най-активните в Комитет „Човешки капитал и образование“ като водеща роля имат: Ай Би Ем България, Каменица АД, HR Consulting Partners, Адеко България, Джобтайгър, Мото-Пфое, Кока-Кола Юропасифик Партнърс.

Период на AmCham Hackathon 2024

AmCham Hackathon 2024 бе анонсиран на 19.01.2024 г., като до 06.02.2024 г. студентите от двете висши училища можеха да се записват за включване в отбори.

Официалното откриване бе вчера, 13.02.2024 г. След това студентите бяха разпределени в отбори за работа по конкретни казуси в продължнение на три седмици. През цялото това време те ще могат да разчитат на подкрепа на свой ментор от компании-членове на АТК, преподаватели от двата университета, както и на ресурси с информация и нови знания.

Студентските отбори ще представят пред жури своите решения на казусите на 27-28.02.2024 г., като финалната церемония по награждаване ще се състои на 29.02.2024 г. с домакинство на Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Целевата група на Хакатона са студенти от 3-ти и 4-ти курс и магистърски програми в Технически университет и от Стопански факултет към СУ. За ТУ на фокус са обучаващите се в програмите „Инженерство“, „Софтуерно инженерство“, „Телекомуникации“, „Изкуствен интелект“, „Кибер-сигурност“, Информатика, „Обработка на данни“, „Автомобилна електроника“, „Зелена енергетика и ВЕИ“. За Стопанския факултет се таргетират студенти в бакалавърските програми „Икономика и финанси“, „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“, „Стопанско управление/Бизнес администрация“, и магистърските „Икономика и финанси“, „Дигитален маркетинг“, „Управление и предприемачество“, „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“, „Геймификация“, MBA програмата, акредитирана от AMBA и други магистърски програми.

Всичко за AmCham Hackathon 2024 може да се намери тук.