Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Първият базар за устойчива мода в СУ „Св. Климент Охридски“ по инициатива на студенти от Стопански факултет

   

28.11.2022

 

Първият по рода си базар за устойчива мода, организиран по инициатива на студенти от магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“, ще се проведе на 12 декември между 16:00-19:00ч. на етаж 2 в Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Пространството на етаж 2 до водните стени ще се превърне в своеобразно модно изложение, което има за цел да мотивира общността към по-осъзнато потребление на дрехи и аксесоари.

facebook_baner_reference

Производството на облекло и текстил е една от най-замърсяващите индустрии. Само за няколко десетилетия потреблението на дрехи се е увеличило драстично, което води до неминуем отпечатък върху околната среда. По данни на Българска Асоциация Кръгов Текстил, в България годишно се „произвеждат“ над 100 000 тона текстилни отпадъци, като за последните 10 години ръстът е с над 50%. Според целите за устойчиво развитие на ООН, държавите-членки се споразумяват „…до 2030 г. да намалят значително генерирането на отпадъци чрез предотвратяване, намаляване, рециклиране и повторна употреба“.

Базарът за устойчива мода има за цел да насочи вниманието на студентите към кръговия модел на осъзнато потребление, като даде възможност на всеки желаещ да дари любима дреха и да открие на базара нова находка, която да закупи. Събраните средства ще подпомогнат обща кауза – изграждане на вътрешна чешма (точка за достъп до пречистена вода) във фоайето на Стопански факултет.

„Достъпът до чиста питейна вода е основно човешко право. Новото водно съоръжение ще гарантира това право, и в същото време ще допринесе за драстично намаляване потреблението на пластмасови бутилки на територията на Факултета“, убедени са магистрите.

 

Как да се включите в инициативата:

  • Дарете свои дрехи: Дрехите ще се приемат на 02.12.2022 г., между 9:00-11:00 ч., в зала 411 (етаж 4) в Стопански факултет на СУ “Св. Св. Климент Охридски”. Дрехите трябва да бъдат чисти и в много добро състояние.
  • Купете си дреха: Базарът ще бъде отворен на 12.12.2022 г. между 16:00-19:00* ч., етаж 2 в Стопански факултет на Софийски университет “Св. Св. Климент Охридски”.
  • Направете еднократно дарение на средства, за да подкрепите изграждането на чешма.

 

*Събитието ще бъде с удължено време от 16:00 до 19:00 ч. на 12 декември! Ако не успеете да намерите своята находка на Базара, можете да подкрепите каузата за изграждане на чешма чрез дарение по сметка BG65 UBBS 8002 1053 3527 40, Банка ОББ.

Инициативата е част от кампанията за устойчив начин на живот “S-Lifestyle”, която се координира от ЕSG Lab към Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.