Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Национален финал за Световната купа по предприемачество

   

29.11.2022

 

ewc logo

На 27 ноември Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ беше домакин на националния финал на Световната купа по предприемачество. В оспорвана надпревара сред осем финалисти трябваше да бъдат отличени двете български компании, които ще се борят за влизане в топ 100 на стартиращите компании в света – те ще участват във финалите през март 2023 г. в гр. Рияд, Саудитска Арабия. Световната купа по предприемачество се организира от Глобалната мрежа по предприемачество. През 2022 г. България участва за втори път.

Правото да продължат напред спечелиха Млад изобретател ЕООД (категория „Фаза - Идея“) и Фуудобокс 2021 ООД (категория „Ранна фаза“). Те ще участват в Глобалната акселераторска програма. В рамките на програмата в началото на месец февруари ще бъдат определени 100-те претенденти за финалите в Саудитска Арабия.

 

Първо място в категория „Ранна фаза“ за Фуудобокс 2021 ООД

предприемачество1

Проф. д.с.н. Цветан Давидков и Джейн Димитрова, съосновател и управител на Фуудобокс

 

Първо място в категория „Фаза Идея“ за Млад изобретател ЕООД

предприемачество2

Проф. д.с.н. Цветан Давидков и инж. Костадин Недев от Млад Изобретател ЕООД

 

Победителите в конкурса представляват две изключително важни ниши в България, със сериозен потенциал за растеж – технологично образование и устойчиво потребление на храна.

България е сред малкото страни в света, които от ранна възраст (трети и четвърти клас) включват технологичното образование (включително програмиране и роботика) и във формалното, и в неформалното образование. Това дава възможност на фирми като „Млад изобретател“ да тестват в сравнително големи мащаби продуктите си, преди да се опитат да станат глобален доставчик на платформи за технологични изобретения.

Стратегията на „Фуудобокс“ да стане регионално значима платформа в Източна Европа следва други успешни фирми в кръговата икономика. Те стартираха от България и вече са част от европейското семейство на отговорни фирми, които допринасят за доброто, екологично и социално отговорно управление в различни сектори.

Състезанието завършва цялостен цикъл от събития и конкурси в българската предприемаческа и иновационна екосистема, организирани от Стопанския факултет и/или в партньорства с представените в журито организации. В предходни състезания награди спечелиха почти всички тазгодишни финалисти, както следва: Кардинал Байтс ООД (Cardinal Bites), Проптес ЕООД (Proptes), Пуш България ООД (Push Marketplace), Римоут тийм мемберс ООД (SAVI), Рони геймс ООД (Roni games), Тюб плант ООД (Цвете в епруветка).

В журито участваха представители на Университетския център по предприемачество и управление на проекти (СУ); Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“; Фонд мениджъра на финансови инструменти в България; София Тех-Парк; Националното представителство на българската стартъп предприемаческа общност; Българската е-комерс асоциация; Българската финтех асоциация; Ендевър; Обединена българска банка; Фондация „Приложни изследвания и комуникации“; сдружение ИНКРЕДА.

В отговор на предизвикателствата пред фирмите (планове; потребности), идентифицирани по време на Националната надпревара, журито се ангажира да предоставя менторство, контакти и видимост на всички финалисти.

предприемачество3

Финалисти и жури в Националните финали на Световната купа по предприемачество 2022

 

Тази година Националните финали на Световната купа по предприемачество бяха интегрирани в програмата на XXIII Международна конференция на Стопански факултет „Кризи, устойчивост и трансформации“ (25-26 ноември 2022 г.). В нея участваха учени от водещи европейски университети – Париж-Сакле (Франция); Кьолн, Саарланд, Гьоте, Бон (Германия), Рединг, Линкълн (Великобритания). Участваха и представители на бизнеса в България, които имат интерес към научноизследователската дейност.

 

Медиите за събитието: