Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Институтът на дипломирани експерт-счетоводители гостува на Стопанския факултет

   

16.05.2024

 

Институтът на дипломирани експерт-счетоводители (ИДЕС) гостува на 24 април в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, за да представи за пръв път книгата „Независимият финансов одит в България от възстановяването му през 1991 г. до наши дни“. Събитието беше отворено за всеки, проявяващ интерес.

Новата книга на авторите –проф. д.и.н. Иван Русев и доц. д-р Антон Свраков, представя актуалната история на института, използвайки както исторически факти, така и лични спомени на хора, които са участвали в развитието му. Благодарение на проф. д.и.н. Иван Русев, който е и историк по стопанска история, информацията в книгата придобива научен характер, а тя самата е оформена като научно изследване. Освен представянето на новата книга, беше излъчен и филмът „Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България“, който наскоро бе излъчен по БНТ 1.

Screenshot 2024-05-16 143855

Домакини на събитието бяха деканът на факултета – доц. д-р Атанас Георгиев, проф. д-р Елеонора Станчева-Тодорова – ръководител на магистърската програма „Счетоводство и одит“ и оперативен директор на Кариерния център към Стопанския факултет, както и Велин Филипов – преподавател във факултета и член на ИДЕС.

По време на специалното събитие доц. Георгиев приветства присъстващите студенти, преподаватели и представители на одиторската общност у нас и подчерта значимостта на това сътрудничество за студентите от факултета. От своя страна, проф. Станчева приветства с пожелание за продължаване на ползотворното сътрудничество и създаване на успешни инициативи, които да подпомагат професионалното развитие на студентите.

Screenshot 2024-05-16 143915

Авторите разкриха историята зад създаването на книгата, подчертавайки, че тя е важно полиграфско издание, което запазва спомените за развитието на професията и е естествено продължение на изданието „Институтът на заклетите експерт-счетоводители и неговите председатели (1931-1948)“. Нейни рецензенти са проф. д.и.н. Пенчо Пенчев и проф. д-р Надя Костова, д.е.с., като заслуга за създаването ѝ има досегашният председателя на ИДЕС (2011 – 2017 и 2020-2024) - Бойко Костов.
На събитието присъства и д-р Димитър Добрев, внук на проф. Добрев, който сподели свои спомени, свързани с живота и делото на своя бележит родственик.

Снимка 4

Събитието е част от дългогодишното сътрудничество между двете организации с цел подобряване на учебната среда и кариерното ориентиране на студентите от Стопанския факултет.