Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Гост-лекция на Scala Hosting пред студентите от MBA Стратегическо управление

   

23.05.2022

 

Христо Русев и Владислав Георгиев, съсобственици и управители на НС1 АД/Scala Hosting, гостуваха на студентите от MBA Стратегическо управление с лекция, посветена на стратегията на растеж и интернационализация чрез иновации на една малка българска компания, която успява да се конкурира с най-големите компании в света в хостинг сектора. НС1 АД е българската компания на Христо и Владислав, а Scala Hosting – американската и глобалният им бранд. Forbes ги обяви за предлагащи Best VPS Hosting Services за 2022 (топ 5 в света за май 2022 г.). Именно VPS услугите и иновативният продукт Spanel (контролен панел за управление на виртуални частни сървъри) ги изстрелват в световната орбита. TechRadar дори обявява Spanel за “best cPanel”.

web-hosting-2020

Скала хостинг работи в 120 страни и има над 50 000 клиента, които хостват над 700 000 уебсайта на техните сървъри. Част от ръста и успеха на Скала хостинг се дължи на факта, че успяват да се преборят да бъдат изключителен партньор на Joomla във VPS сегмента от януари 2021 и до сега.

Във века на глобалния аутсорсинг и стратегиите на изнасяне на все повече работа от веригата на добавяне на ключова стойност Скала хостинг твърди, че си правят всичко необходимо сами. Подобни стратегии използват и други български компании, които са световни лидери в техните ниши. Дали идва време за преоценка на аутсорсинга?

В лекцията си г-н Русев разказа за разликите в пазарните стратегии на Скала хостинг и конкурентите ѝ, фокусирайки се върху разработването на софтуер вътре в компанията, а не за лицензи и реклама, а г-н Георгиев анализира движещите сили в хостинг индустрията. Домакин на лекцията беше доц. д-р Тодор Ялъмов, директор на магистърската програма.

Интерес предизвика и специалният план за Minecraft hosting, чрез който Скала хостинг „обучава“ геймърите (вкл. деца) на основните концепции на облачните услуги и виртуални частни сървъри. Майнкрафт освен популярна игра е вече и налагаща се платформа за геймификация на образованието, включително чрез специализиран курс, воден от доц. д-р Тодор Ялъмов, в МП „Геймификация в бизнеса, публичния и неправителствения сектор“ в Стопанския факултет.