Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Катедри и Академичен състав / Катедри / Статистика и иконометрия / Новини - Катедра Статистика и иконометрия / Вестник Kапитал публикува статия за предстоящия "дататон", който ще се проведе в Стопанския факултет на 9, 10 и 11 февруари 2018

   

07.02.2018

 

Вестник Kапитал публикува статия за предстоящия "дататон", който ще се проведе в Стопанския факултет на 9, 10 и 11 февруари 2018

 

 

Трети дататон ще се проведе в София

 

48-часовото състезание, свързано с обработка и анализ на данни, ще бъде от 9 до 11 февруари

 

Data Science Society е една от онези предприемачески инициативи, които започват чисто доброволчески и без голямата претенция, че ще променят света, а впоследствие се оказва, че запълват съществена обществена ниша. Основните им теми – Computer vision, NLP (Natural Language Processing) и AI (Artificial Intelligence), звучат неразбираемо за повечето от нас, но са фундаментална част от глобалните тенденции за работа с големи масиви данни (Big Data) и привличат в общността си както талантливи студенти, така и дългогодишни експерти.
От 9 до 11 февруари в София ще се проведе 48-часовото състезание, свързано с обработка и анализ на данни, организирано от Data Science Society.
Как започва всичко
Преди 4 години Серги Сергиев – едно от главните лица зад инициативата и специалист по анализ на данни – решава да събере група ентусиасти в областта на data science, за да споделят и обсъдят предизвикателства от работата си. Оттогава насам са реализирани над 40 срещи, а общността им обхваща над 150 активни членове. Интересът към неформалните срещи и желанието на Сергиев и екипа му да изведат инициативата на следващо ниво ражда и идеята за първия в Централна и Източна Европа дататон през пролетта на 2017 г.
Дататонът, подобно на така популярните хакатони, е 48-часово състезание за решаване на предизвикателство, свързано с обработка и анализ на данни с цел по-ефективното боравене с информация и изготвяне на прогнози. Достигайки до заключението, че истинската добавена стойност за участниците би бил достъпът до реални данни, организаторите успяват да привлекат 9 компании да се включват с казуси и ментори още на първия дататон. Досега през двете събития преминават около 120 професионалисти и се решават общо 20 бизнес предизвикателства - от модел за анализ на резултатите на Пиза до прогнози за трафик и предпочитани продукти при големи търговски вериги.

Умението да анализираш и да боравиш успешно с данни e ключово в контекста на високотехнологичното общество. Сергиев и екипът от Data Science Society потвърждават, че успехът на начинанието им е свързан най-вече с набиращата популярност тематика и практически насочения образователен модел. Разработеният формат позволява дори на непознати да се учат един от друг (peer learning), да получат насоки от световно признати експерти и за кратко време да разрешат комплексна задача. Преживяването е под формата на максимално реалистична симулация, като дори за обработката на данни (надхвърлящи понякога 30 GB) се използват платформите за процеси на технологични гиганти като IBM, Microsoft и Amazon.
Какво следва
Амбициите им са свързани с развитието на data science общността в България, но и извън нея. Това е и причината в третото издание на дататона, което ще се проведе между 9 и 11 февруари в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", да има възможност и за виртуално участие. Около половината от потвърдилите участници са от чужбина (Дубай, Канада, САЩ, Дания), а сред менторите има водещи експерти както от България (като Преслав Наков и Светлин Пенков), така и от Австрия, Хърватия, Великобритания и дори от Индия. За реализацията екипът e разработил и собствена уеб платформа, която да служи не само за комуникация по време на състезанието, но и като архив с разработени проекти и база за последвала онлайн колаборация.
Всеки желаещ може се запише за участие до 5 февруари тук, както и да следи Facebook страницата на инициативата.

 

Източник: в-к Капитал