Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Катедри и Академичен състав / Катедри / Икономика / Преподаватели - Катедра Икономика / Проф. д-р Теодор Седларски / НОВО от проф. д-р Теодор Седларски / Проф. д-р Теодор Седларски модерира среща на агенциите за научни изследвания и иновации по време на бизнес форума „Три морета“

   

10.07.2021

В рамките на 6-ата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“, съпровождана от мащабен бизнес форум в София, бе проведена среща на агенциите за научни изследвания и иновации на участниците в Инициативата, модерирана от проф. д-р Теодор Седларски, преподавател в Катедра „Икономика“ на Стопанския факултет.

3seas

Основната тема в срещата беше съгласуване на приоритетите за развитие на успешни изследователски и политически инициативи за по-силни и по-сътрудничещи си регионални иновативни екосистеми. Символичен домакин на срещата беше г-н Мартин Дановски, председател на Държавна агенция за научни изследвания и иновации.

В срещата участваха:

  • Проф. д-р Робърт Репник, директор на Словенската агенция за изследвания;
  • Д-р Ирена Мартинович-Кларич, изпълнителен директор на Хърватската фондация за наука;
  • Агнешка Ратайчак, директор на Службата за международно сътрудничество, Национален център за изследвания и развитие, Полша;
  • Марк Арунас, мениджър проекти на Агенцията за наука, иновации и технология, Литва;
  • Меелис Китсинг, Ректор на Естонското бизнес училище;
  • Артур Бобовнички, диерктор иновации и международни въпроси, Словашка агенция за иновации и енергетика;
  • Золтан Биркнер, председател на Националната служба за изследвания, развитие и иновации, Унгария

Бяха представени добри практики и съществуващи модели за развитие на изследванията и иновациите, общи приоритети с потенциални възможности за сътрудничество и др.

В края на срещата бе подписана и Съвместна декларация за ангажимента на всички заинтересовани участници за развитие на примерна мрежа за практически усилия по инициативи от общ интерес.