Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Компаниите в ЕС ще започнат да декларират ESG резултатите си до 2024 г.: коментар на д-р Марина Стефанова

   

15.07.2022

 

Отчитането на предприятията в областта на нефинансовата им дейност, включително социалната отговорност и влиянието над околната среда познати като ESG, ще бъде стандартизирано, като първите резултати от 2023 г. би трябвало да се публикуват до 2024 г. от компании в ЕС. Това коментира д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет и председател на Българска асоциация на КСО специалистите, в рубриката Made in Green на Bloomberg TV Bulgaria.

imgonline-com-ua-CompressToSize-FGgee4h3rgN

„За мултинационални корпорации подобен тип отчети не са нещо ново. Те ще са новост за около 20 000 компании в Европейския съюз. За да могат да се адаптират по-лесно в рамките на ЕС се приготвя унифициран стандарт, който да важи за всички компании. Българското законодателство също трябва да се адаптира към изискванията на ЕС“, подчертава д-р Стефанова. Тя е категорична, че това „не е просто поредно упражнение за административна работа или утежняване на процеса на работа във фирмите, това е ясно продиктувано от желанието на гражданите и от условията на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени“.

„Днес регулацията играе много силна роля“, казва д-р Марина Стефанова. „Инвеститорите се интересуват от тези показатели когато вземат решения за финансиране на определени фирми. Потребителите също ги вземат предвид при избора си. За големите фирми много важно е и привличането на млади таланти и създаването на работодателски бранд е ключово за това“.

„Много важна роля ще играят одиторските компании, тъй като те са ключови във верифицирането на тези информации, като се предвижда и разширяването на този кръг компании. Очаквам съвсем скоро и други НПО организации, занимаващи се със социални дейности, да бъдат част от този списък на организации, които правят външни оценки. НАП, Министерството на финансите, различни комисии за финансов контрол са все действащи инструменти, които компаниите познават. Много интересна ще бъде ролята и на рейтинговите компании, те ще играят много по-видима роля в привличането на капитали“, смята тя.

Целият коментар на д-р Марина Стефанова можете да чуете тук.