Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Академични постижения / Наградата за икономика "Д-р Илко Ескенази" за 2015 г. бе спечелена от ас. Атанас Георгиев

   

29.06.2015

 

Наградата за икономика "Д-р Илко Ескенази" за 2015 г. бе спечелена от ас. Атанас Георгиев

Темата на неговата разработка е „Новите възможности за България според Стратегията за Енергиен съюз“

AtanasGeorgiev-EskenaziAward2015

На 29 юни бяха официално връчени наградите „Д-р Илко Ескенази – България и Европейски съюз“ за 2015 г. Събитието се проведе в Дома на Европа в София. В тазгодишното, единадесето издание на конкурса в памет на д-р Илко Ескенази, бяха присъдени награди в две области – на икономиката и правото. Конкурсът е предназначен за млади хора до 35 годишна възраст и с него се почита паметта на д-р Илко Ескенази, който е подготвил първия договор за асоцииране на Република България с ЕС.

Първа награда в областта на икономическите науки тази година спечели ас. Атанас Георгиев – щатен асистент и докторант в Катедра „Икономика и управление по отрасли“ на Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“, и секретар на магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“. Той е представил разработка на тема „Новите възможности за България според Стратегията за Енергиен съюз“. Атанас Георгиев е и съиздател и главен редактор на списание „Ютилитис“.

Наградата в областта на правото спечели Ивайло Епитропов, също от СУ „Св. Климент Охридски“, с разработка на тема „Проблеми на прилагане на правото на ЕС в Република България“.

На събитието присъстваха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси г-жа Меглена Кунева, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София г-н Огнян Златев, изпълнителният директор на Фондация „Св. св. Кирил и Методий“ г-н Михаил Тачев, роднини, приятели и колеги на д-р Илко Ескенази, представители на академичната общност и финалисти в конкурса.

Г-н Огнян Златев отбеляза, че конкурсът е доказателство, че младите хора днес не мислят само за себе си, а и за решаването на проблемите на нашето общество. Той каза, че д-р Илко Ескенази е символ на промяната в България и пожела неговият заряд да води младите експерти в техните начинания.

Г-жа Меглена Кунева поздрави инициаторите на мемориалния фонд „Д-р Илко Ескенази“ за запазването на инициативата за 21 години и благодари на семейството му и на неговите приятели и колеги за това.

Атанас Георгиев благодари за поддържането на инициативата от страна на семейството и приятелите на д-р Илко Ескенази и изрази увереност, че новите идеи, родени чрез конкурса, могат да помогнат за подобряване бъдещето на България. Ивайло Епитропов припомни иновативната тема на дисертацията на д-р Ескенази и пожела на всички присъстващи да следват този пример – да бъдат смели и да вървят напред.