Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Пресклуб “Климатека” – Защо зимите не са това, което бяха? - 21 март 2023

   
Защо зимите не са това, което бяха

На 21 март от 10.00 часа ви каним на новия ни пресклуб ”Защо зимите не са това, което бяха?” с д-р Симеон Матев. Той ще представи климатичен анализ на изминалия зимен сезон и ще ни каже каква беше тазгодишната зима в света и Европа.

Д-р Матев ще представи не само последните факти – защо България записа най-топлата зима за последните 135 години, а в Европа беше отчетена втората най-топла зима, но и ще ни каже какви бяха температурните особености в регионален план в България и на какво се дължат тези рекорди.

Симеон Матев е климатолог, главен асистент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, част от авторския екип на “Климатека”, като основните му научни интереси са в областта на изменението на климата и дългосрочните прогнози.

На срещата Симеон Матев ще отговори също и на въпросите:

  • Превръщат ли се топлите зими в тенденция?
  • Кой зимен месец е виновен за топлата зима? Какво беше месечното разпределение на температурите?
  • Какви са температурните тенденции за зимния сезон от началото на хилядолетието?
  • Какво да очакваме от следващите зимни сезони?
  • Как по-топлите и безснежни зими ще се отразят на всички сфери от живота ни – от ски туризма до това дали ще има достатъчно вода в язовирите?

Събитието на 21 март 2023 г. от 10.00 часа ще се проведе онлайн, в рамките на 60 минути, като д-р Симеон Матев ще представи нови данни и анализи. След края на презентацията е предвидено време за дискусия и всеки от вас ще може да зададе въпросите си.

Моля, регистрирайте се предварително за събитието на следния линк. След регистрация, ще получите имейл с детайли за влизане в Zoom:
https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZApcOGppj0iGtUvpF0mbMuMiuQQREIP0Sqy

За контакти:
Оля Стоянова,
0898 558418
olya.stoyanova@climateka.bg