Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Информационен семинар за грантове на National Geographic Society бе проведен в Софийския университет

   
Информационен семинар за грантове на National Geographic Society бе проведен в Софийския университет

EURAXESS Кариерен център за докторанти и изследователи и Геолого-географският факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ съвместно с National Geographic Society организираха информационен ден за представяне на грантовата схема на среща, която се проведе на 15 май 2023 г. в Заседателна зала 1 в Ректората.

Присъстваха преподаватели и студенти от Геолого-географския факултет, преподаватели от Историческия факултет, преподаватели от Югозападния университет, колеги от НИГГГ-БАН и Националния исторически музей, преподаватели от Университета Бабеш-Боляй в гр. Клуж-Напока, Румъния, представители на Българското географско дружество, участници в българските антарктически експедиции, представители на Българския антарктически институт и APECS България, учители от няколко софийски училища.

1-3

Д-р Клеър Макнълти, изпълнителен директор за Европа и Близкия изток, представи работата на неправителствената организация National Geographic Society, даде информация за кандидатстване за безвъзмездни средства и отправи съвети за успешни кандидатури. Презентацията обхвана петте фокусни области на National Geographic Society: океани, земя, дива природа, човешка история и култура и човешка изобретателност. Тя даде примери за изследователи на National Geographic, работещи в тези области и отговори на въпроси.

1-1

Др. Клеър Макнълти е изпълнителен директор за Европа и Близкия изток в National Geographic Society, с мисията да идентифицира, подкрепя и развива общността на изследователите на National Geographic в региона. Тя се присъединява към National Geographic през 2017 г., а преди това е била глобален директор на науката за Британския съвет, организацията за културни връзки на Обединеното кралство, където наред с други неща ръководи проекта FameLab International и участието на Обединеното кралство в инициативата EURAXESS.

Тя има диплома по химия и биохимия от университета в Лийдс и докторска степен по развитие от института Рандъл, Кралския колеж в Лондон. Работила е като постдокторант по невронно развитие в Hubrecht Institute for Developmental Biology, Холандия и е публикувала статии в тази област и в областта на научната дипломация. Освен това е работила в научно публикуване и като старши съветник по научна политика за Кралското общество, където е работила по Програмата за африкански академии на Pfizer-Royal Society. Клеър е сътрудник на Кралското географско дружество и Кралското дружество за насърчаване на изкуствата, манифактурите и търговията (RSA)

1-2

На срещата Виолета Желязкова, докторант към Националния природонаучен музей, БАН, представи личния си опит от кандидатстването и работата по спечелен грант.

Презентацията и регистрация за последващите семинари могат да бъдат намерени в страницата на събитието на EURAXESS България .