Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Геолого-географският факултет отбеляза Световния ден на водата

   
Геолого-географският факултет отбеляза Световния ден на водата

На 22 март 2022 г. Геолого-географският факултет на Софийския университет отбеляза Световния ден на водата с мотото „Подземните води: да направим невидимото видимо“. Събитието се проведе под егидата на Министерството на околната среда и водите. Организатор бе Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ със съдействието на Факултетния студентски съвет и Студентския съвет на Софийския университет.

В рамките на програмата се проведоха семинар и постер-сесия. На откриването на постер сесията присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Васил Маринов, деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов, ръководителят на Катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" проф. д-р Нина Николова, преподаватели и студенти. Специален гост на събитието бе Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите.

5

Проф. Найденов се обърна с поздрав към присъстващите и заяви, че в световен мащаб има различни начини да бъде отпразнуван Световния ден на водата – почистване на воден обект, пестене на водата у дома или организиране на събитие, което да популяризира този ден. Преподавателите и студентите са избрали да направят събитие и постерната изложба, създадена от студентите на Геолого-георграфския факултет, е част от него.

6

Вицепремиерът Борислав Сандов изрази вълнението си да бъде сред младите си колеги, защото той самият е завършил Геолого-географския факултет на Алма матер. Той заяви, че днешният ден е изключително важен, защото политиките за водата стават все по-важни за бъдещето на нашата планета, не само за човечеството, но и за екосистемите особено предвид все по-сериозната човешка дейност и все по-сериозните климатични промени. Необходимостта от интегриран подход за управление на водите е ключово важен както за политиката на страната, така и за политиката на глобално ниво.

7

Той подчерта, че подземните води са своеобразна кръвоносна система за нашата хидросфера. Министър Сандов заяви още, че е изключително радостен, че Алма матер продължава да бъде извор на наука, изкуство и познание.

3

По-късно през деня в аудитория 252А се проведе семинарът на тема „Подземните води: да направим невидимото видимо“. В него участваха представители на Геолого-географския факултет, Минно-геоложкия университет и Националния институт по метеорология и хидрология, които насочиха вниманието на аудиторията към въпроси, свързани с измерване, изследване и опазване на подземните води в България. Те бяха поздравени от ръководителя на Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ проф. Николова и от декана на факултета проф. Найденов.

16

Обръщение към преподавателите и студентите от факултета и гостите на семинара направи г-жа Мария Ачкова, заместник-министър в Министерството на околната среда и водите. Тя не скри вълнението си да присъства на семинара и подчерта, че е много важно, че организираното събитие е в почина на ООН да се популяризира идеята, да се насочи вниманието на хората към проблемите с водата в световен мащаб.

10

Г-жа Ачкова обърна внимание на приемането на новите планове на за управление на речните басейни и заяви, че се надява на помощ от научната общност, за да се спазят принципите и целите на рамковата директива за водите. Целта е не само да опазим водите, но и да подобрим състоянието на водния ресурс, каза още тя.

12

Събитията в Геолого-географския факултет по случай Световния ден на водата се проведоха с активното участие на студентите от специалност „География“ Елица Стоянова, Симеон Тодоров, Деляна Кенанова, Цветина Бузова, Гергана Каменова, Николай Ленков и Кристина Натина, под ръководството на проф. Нели Христова.

1