Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Географски фестивал се проведе в Геолого-географския факултет

   
Географски фестивал се проведе в Геолого-географския факултет

На 22 и 23 април 2023 г. в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Осмото издание на Българския географски фестивал.

Организатори на най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята, бяха Геолого-географският факултет, Българското географско дружество и Географ БГ. Събитието е част от празничния календар на Геолого-географския календар за отбелязване на 60-годишнината от създаването на факултета и 135 години от създаването на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и съвпадна с Международния ден на Земята. Фестивалът бе посетен от близо 700 души от цялата страна.

1-DSC_6248

В рамките на два дни се проведоха 16 отделни прояви с участието на ученици, учители, студенти, учени и почитатели на географията: интерактивни и практически състезания за ученици (отборно състезание „Географиада“, индивидуално състезание „Разходка с изненади“ и онлайн индивидуално състезание за дигитални картографски умения „Мапатон“); географски куиз за студенти (отборно състезание); сесии от презентации на учени географи и именити пътешественици; географски изложби и експозиции; дейности за професионална квалификация на учители; организиране на тематични щандове с географски книги, атласи, сувенири и текстил; представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята и др.

1-DSC_6676

По време на официалното откриване на фестивала участниците бяха приветствани от проф. Климент Найденов, декан на Геолого-географски факултет, д-р Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, и доц. Стелиян Димитров, председател на Българското географско дружество.

1-DSC_6732

В сесиите с географски презентации участие взеха водещи учени от областта на науките за Земята: доц. д-р Стелиян Димитров с презентацията "Географията - начин на употреба", доц. д-р Георги Бърдаров с "Оптимистичен поглед върху бъдещето на Европа и света", доц. д-р Емил Гачев със "Скритите ледници на България и Балканския полуостров", д-р Дочо Дочев с "Каменните букви в книгата на живота", д-р Ралица Събева, д-р Деница Апостолова и доц. д-р Любомир Кендеров с "Мисия на Ледения континент" и пътешествениците Симеон Идакиев ("Светът и всичко в него") и Свилен Русанов ("Националните паркове на САЩ). Посолството на Кралство Мароко сподели видео презентация, представяща природното и културно наследство на страната, а д-р Соломон Паси и проф. Милена Георгиева от Атлантическия клуб в България представиха инициативата "Ало, Космос".

1-DSC_6951

Партньори на фестивала бяха НИГГГ на БАН, катедра „География“ на ИФ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Посолство на Кралство Мароко, Фондация „Красива наука“, Издателство Klett, Издателство „Атласи“, Science-Smart School of Sofia (Izzi Science for Kids), ПК „Мусагена“, ФСС към ГГФ на СУ, National Geographic, Атлантически клуб в България; Национален университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“, Фондация „ЛОПС“, Adventure Club, Гео Адвенчърс, APECS България.

1-DSC_6610