Начало / Университетът / Факултети / Физически факултет / Архив / Успешни събития и участия / Възпитаник на Физическия факултет с високо отличие на най-голямата международна професионална организация – Института на инженерите по електротехника и електроника (ИИЕЕ)

   

Валентин Йорданов е удостоен с престижното отличие "изявен сътрудник" на ИИЕЕ, което се дава за приноси, оценени като "изключителни постижения" в областта на инженерната електротехника и електроника.

В случая на д-р Валентин Йорданов отличието се дава за неговите "приноси в областта на цифровата и аналогова обработка на импулси в реално време при радиационни измервания".

Валентин Йорданов е завършил Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа в ДСО Редки метали, клон Бухово, като инженер по поддръжката на ядренофизична апаратура. Бил е асистент по ядрена електроника в катедра Атомна физика в групата на проф. Орманджиев. Докторската си дисертация завършва в университета на Мичиган под ръководството на проф. Глен Кнол. Следва изключително успешна кариера в областта на ядрената електроника, с много публикации, патенти и електронни разработки за ядренофизични приложения. Макар кариерата на д-р Йорданов да се развива в Съединените щати, той не прекъсва връзката с България, Физическия факултет и катедра Атомна физика. През годините многократно е подкрепял катедрата с дарения на средства и апаратура, няколко наши възпитаници са печелили стипендия, учредена на неговото име, за участие на международни форуми на ИИЕЕ.

Д-р Валентин Йорданов е основател и председател на Асоциацията на завършилите Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заедно с неговата съпруга д-р Ваня Йорданова организират и провеждат на три пъти в България три мащабни международни симпозиума по слънчево-земни връзки ISROSES (www.isroses.lanl.gov).

Академичната колегия честити на Валентин Йорданов високото отличие и му желае здраве и още много успехи, удовлетворения и нови разработки в областта на ядрената електроника.

 

Д-р Валентин Йорданов открива международен симпозиум по слънчево-земни връзки, проведен през 2011 г. в България.