Начало / Университетът / Факултети / Физически факултет / Архив / Успешни събития и участия / Първо и трето място от националния финал на конкурса за млади учени Лаборатория за слава FameLab 2020

   

Иво Илиев е магистър по теоретична физика и настоящ докторант във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Изследванията му са в областта на теория на струните и холографски модели. Работи като експерт в Лаборатория по високопроизводителни изчисления към София Тех Парк.

На 17 май 2020 Иво Илиев спечели първото място в националния финал на конкурса за млади учени Лаборатория за слава FameLab. Темата на триминутната му победна презентация беше материя и антиматерия, а наградата беше връчена от зам.-министър Карина Ангелиева. Конкурсът се организира за четиринайсета поредна година в България от Британски съвет с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Аурубис България.

Софийският университет е дългогодишен партньор на FameLab и е висшето учебно заведение и научна организация с най-много победители в историята на конкурса.

Цанимир Ангелов е бакалавър по Квантова и космическа теоретична физика и по понастоящем магистрант първа година по Теоретична физика във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи със състезателите олимпийци в НПМГ и преподава математика на малки деца в "Забавна математика". Популяризира физиката чрез неговия YouTube канал Quantum Astronavt.

Презентацията му на финала на FameLab беше на тема неутрони и неутронните звезди и беше поднесена с дозирано чувство за хумор и препратки към настоящата епидемиологична ситуация. Цанимир (вляво) раздели третото място с Благомир Бояновски (вдясно), студент трета година в Медицинския факултет на Медицинския университет в София. Наградата им беше връчена от Милена Дамянова, директор на Дирекция "Наука" в Министерството на образованието и науката.

Видеозапис на финала