Начало / Университетът / Факултети / Физически факултет / Архив / Успешни събития и участия / Демонстрационен щанд на Физическия факултет на СУ по време Софийския фестивал на науката 2022

   

На 8 октомври 2022 млади учени от Физическия факултет (ФзФ) на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ представиха множество научни демонстрации, както и възможностите за образование в програмите на ФзФ на СУ на специален демонстрационен щанд по време на Софийския фестивал на науката – едно от най-мащабните събития за популяризация на науката у нас. Фестивалът се организира за 12-а поредна година от Британския Съвет в България, под патронажа на Министерството на образованието и науката и в партньорство със Столична община.

SF1

Катедра Астрономия, представена от ас. Милен Минев и докт. Евелина Захариева, даде възможност на посетителите на фестивала да погледнат Слънцето с телескоп, оборудван с H-alpha филтър. Небето бе ясно и всички желаещи имаха възможност да видят слънчевите протуберанси и петна през първите четири часа на фестивала. Бе представена и информация за есенната програма на кръжока по астрономия, както и за възможностите за обучение по астрономия и астрофизика във Физическия факултет на СУ.

SF2

В рамките на фестивалния следобед, екипът на катедра „Радиофизика и електроника“, в лицето на доц. Цветелина Паунска, Снежка Григорова – дипломиран бакалавър, докторант Владислав Иванов и Светлана Лазарова – дипломиран магистър, представиха разнообразни и интересни експерименти за всички възрасти. Стотици граждани, ученици и деца в преучилищна възраст научиха повече за физиката на плазмата и как можем да правим забавни експерименти дори вкъщи както и още много други интересни и занимателни примери от света около нас.

SF3
SF4