Начало / Университетът / Факултети / Философски факултет / Катедри / Катедри / Европеистика / Събития в катедра Европеистика

   

Студентска научна конференция на специалност „Европеистика“, випуск „Стефан Цвайг“

 

13239473_1301399563207108_1595144120485092001_n

На 16 май 2016 г. в Огледалната конферентна зала в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“, се проведе ежегодната студентска научна конференция на специалност „Европеистика“, випуск „Стефан Цвайг“. Тя протече под мотото „Събуди се, Европа!“. Конференцията откри Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. Друг специален гост бе евродепутатът Андрей Ковачев, а студентите имаха възможността да чуят и послания от българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Новаков, Ева Паунова и Светослав Малинов.

13087675_1194929510539451_7132945820661103581_n

 

Представяйки предварително разработените си и одобрени доклади, студентите засегнаха най-актуалните европейски теми. Презентациите и дискусиите се проведоха в следните тематично озаглавени панели: „Събужда ли се Европа за света?“, „Европейският съюз и САЩ – ще се обедини ли Западът?“, „Будна ли е Европа в окото на бурята ?“, „Будни ли са гражданите на Европейския съюз?“.

 

Най-добре представилите се второкурсници с най-интересни доклади бяха наградени с участие в International Academy “Paving Youth’s Way”, организирана съвместно с Института за икономическа политика.

13254389_1194930223872713_7535562253179526203_n

 

В рамките на конференцията бе проведен и конкурс за есе на тема „Събуди се, Европа!“, като в края на програмата бяха наградени тримата победители в него.

 

 

 

Докторантска конференция на катедрите „Европеистика“ и „Политология“ към Философски факултет

На 13 април 2016 г. в Нова конферентна зала на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе обща докторантска конференция на катедрите „Европеистика“ и „Политология“, Философски факултет, на тема „Бъдещето на Европейския съюз – ново начало или предизвестен край?“

phd15

 

На събитието бяха представени общо 12 доклада, като беше обсъден широк спектър от интересни и актуални теми - въпросът за общата европейска идентичност, специфики на процеса на вземане на решения в Съвета на ЕС, трансформиращата сила на ЕС, изграждането на банков съюз в ЕС, защитата на потребителите на финансови услуги в ЕС, цифовият дневен ред, борбата срещу социалното изключване на деца, ролята на емоциите в политиката и други.

 

phd14

Във втората част на конференцията активно се включиха и останалите гости на събитието – преподаватели и студенти, които в рамките на т.нар. „дискусия на отвореното пространство“ обсъдиха три ключови въпроса, свързани с бъдещото развитие на ЕС – перспективите пред политиката на разширяване на ЕС, суверенитет и интеграция в рамките на европейското обединение, както и темата за възможностите за противодействие на радикалните партии в Европа.

phd11

 

 

 

Докладите от конференцията, както и основните тези от дискусията ще бъдат публикувани в специален сборник.

 

Събитието се организира с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

 

 

 

 

 

Студенти от Катедра „Европеистика“ посетиха европейските институции

 

20151028_164713

В периода 27-29 октомври 2015 г. се проведе посещение на европейските институции в Брюксел с основна цел посещение на Европейския парламент. Участие взеха бакалаври и магистри от катедра „Европеистика“, Философски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата включваше следните елементи: представяне на ролята и дейността на ЕП, последвано от сесия за въпроси и отговори; посещение на Парламентариума и ролева игра, както и посещение на Европейската комисия.

20151027_120837

 

Студентите присъстваха на лекция, по време на която бяха запознати с възникването и развитието на Европейския парламент, организацията и начина на работа, правомощията и процедурите за вземане на решения. Обсъдени бяха въпроси от дневния ред като миграционната криза, отмяната на таксите за роуминг и подписването на споразумение за асоцииране с Косово. Посетена беше пленарната зала. Студентите научиха как протича една пленарна сесия и какво е значението на езиковото многообразие.

 

Програмата продължи с посещение на Парламентариума и ролева игра. Студентите влязоха в ролята на евродепутати и по интерактивен начин научиха повече за приемането на законодателни актове. Те бяха разпределени в четири политически групи, които впоследствие сформираха две комисии. Всяка от тях получи виртуално досие, което да разгледа. Студентите трябваше да разговарят с експерти, лобисти, граждани и журналисти, да формират коалиции с членове на другите политически групи и да водят преговори със Съвета на ЕС. Изправени пред редица предизвикателства, те трябваше да правят компромиси с цел постигането на решения, отразяващи интереса на европейските граждани. За участието си в ролевата игра всеки от тях получи сертификат.

20151027_115539

 

Накрая студентите посетиха Европейската комисия. Разгледаха една от заседателните зали, помещението за пресконференции и предназначения за медиите салон. Студентите имаха възможността да видят отблизо Нобеловата награда на мир за 2012 г., присъдена на Европейския съюз заради приноса му за постигането на мир и помирение, демокрацията и човешките права в продължение на повече от шест десетилетия.

 

Посещението на бакалаврите и магистрите от Катедра „Европеистика“ в институциите на ЕС е част от усилията на катедрата да направи обучението в бакалавърската и магистърските програми по-практически ориентирано и свързано с актуалните и реални проблеми, пред които е изправен Европейският съюз.