Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / Японски език и култура

   

Срок на обучение: 2 семестъра

 

Форма на обучение: редовна

 

 

 

Ръководител катедра: доц. д-р Гергана Петкова

 

e-mail: grpetkova@uni-sofia.bg

 

 

 

Целта на обучението в магистърската програма Японски език и култура е да се дадат насоки за изясняване на приоритетите в професионалната ориентация на подготвяните в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ японисти, да се очертае по-широк спектър от възможности за профилирането им като бъдещи специалисти и да се стимулира тяхната мотивация за по-пълноценна професионална реализация в условията на все по-динамично развиващата се културна интеграция в съвременния свят. Актуалността на магистърската програма Японски език и култура се потвърждава от конкретните цели за по-висша степен на академично образование в специалността Японистика на СУ „Св. Климент Охридски“. На студентите японисти се предоставя възможност да задълбочат знанията си и да придобият допълнителни компетенции както в областта на специализираното филологическо образование, познанието за Япония като страна и култура, нейната ценностна система, изкуство и духовност, така и в областта на източната духовност и културата на страните от Изтока. Профилираното обучение в магистърската програма включва учебни курсове за особеностите и актуалните проблеми на традиционната и съвременната японска духовна и материална култура, за японските изящни и приложни изкуства, театър, архитектура и етнография, за състоянието и перспективите на българската японистика, за научните езиковедски, литературоведски и културологични изследвания в тази област на познанието в България и по света, за формите на икономическото и културното сътрудничество между България и Япония. В процеса на обучението се предвиждат използване на мултимедийни материали и разнообразни форми на аудиторна и извънаудиторна самостоятелна работа на студентите. В тематичното съдържание на учебните дисциплини е установен баланс между теоретичната подготовка и провеждането на дискусионни обсъждания, семинари, презентации, анкетни проучвания и уъркшопи с цел студентите да се стимулират за бъдеща научноизследователска дейност, свързана с различни проблеми на японския език и култура и други аспекти на културите на Изтока.

 

Общият брой кредити на обучението в магистърската програма е 60 ECTS-кредита. За успешно завършили курса се считат набралите минимум 45 ECTS-кредита от задължителни и избираеми дисциплини или курсови работи и защитилите магистърска теза, изготвена под научно ръководство, за която получават 15 ECTS-кредита. Допълнителните кредити в някои от дисциплините се дават за курсови разработки (презентация, реферат на научни трудове, писмен превод) и други аудиторни и/или извънаудиторни дейности, които по преценка на преподавателя са включени като част от изпитната оценка.

 

Завършилите магистърската програма Японски език и култура получават професионална квалификация, която им осигурява статут на специалисти японисти с по-висок кредит на доверие в научноизследователската сфера, академичните среди и обществения живот. Те могат да намерят професионална реализация в различни сфери на културния, стопанския и обществения живот на страната като специалисти в областта на образованието, културата, международните отношения, държавния апарат, средствата за масово осведомяване, книгоиздаването, туризма и др.

 

 

Условия и изисквания за прием: За обучение в магистърската програма Японски език и култура могат да кандидатстват:

 

· Специалисти, завършили бакалавърска степен на обучение в специалност Японистика на СУ „Св. Климент Охридски“;

 

· Специалисти от други научни направления, получили сертификат за обучение по японски език и култура в курса за следдипломна квалификация „Японски език и култура“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

· Дипломирани специалисти по други хуманитарни науки, при условие че са с българско гражданство или са с гражданство на страни от ЕС, които притежават документ от български или чуждестранни образователни институции, удостоверяващ, че владеят японски език в степен, равностойна или по-висока от придобитата в бакалавърската степен на специалност Японистика в СУ „Св. Климент Охридски“ (III ниво на „Japanese Language Proficiency Test“ – JLPT).

 

Квотата за държавна субсидия се разпределя с предимство между кандидатите, завършили бакалавърска степен в специалност Японистика, и специалистите от други научни направления, преминали успешно пълния курс на обучение по японски език и култура в курса за следдипломна квалификация Японски език и култура на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Необходимият минимален успех на кандидатите за държавна по-ръчка е мн. добър (4,50) от дипломата за завършено висше образование. Всички кандидати с по-нисък успех могат да участват в класиране за платена форма на обучение.

 

Кандидатстващите за платена форма на обучение трябва да са завършили висшето си образование с успех, не по-нисък от добър (4,00). Приемът и класирането на кандидатстващите за платена форма на обучение ще се осъществява при условията, валидни за кандидатите за държавна субсидия.

 

Класирането на всички кандидати се осъществява въз основа на оценка, получена като средно аритметично от: общия успех в дипломата за завършено висше образование и оценката от проведено от изпитната комисия интервю-събеседване.

 

 

Програма за събеседване

 

Приемният изпит в магистърската програма се провежда под формата на събеседване на български език. Изпитната комисия задава въпроси с цел да се установят:

 

1) мотивацията на кандидатите за обучението им в магистърската програма.

 

2) насочеността на специализираните им образователни и/или научни интереси в областта на японистиката.

 

3) общокултурната им осведоменост, способността им за самостоятелно мислене и отстояване на собствени виждания.

 

4) представите им за ползата от обучението в магистърската програма с оглед на намеренията им за професионална реализация.

 

Изпитната комисия поставя оценка по шестобалната система.