Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / Нордистика

   

Срок на обучение: 3 семестъра

 

Форма на обучение: редовно

 

 

 

Ръководител: гл. ас. д-р Надежда Михайлова

 

тел.: 02/9308294; 02/9308 381; 02/8468290; 02/9308 525

 

e-mail: nstanislav@uni-sofia.bg

 

 

 

Магистърската програма Нордистика е насочена към завършилите образователно-квалификационната степен „бакалавър“, независимо от специалността и висшето учебно заведение, където е придобита, владеещи добре английски или немски език.

 

Приемът в програмата се осъществява от зимен семестър след положен конкурсен изпит – устно събеседване по тема, включена в приложената Програма за събеседване, независимо от формата на обучение (субсидирана от държавата или платена).

 

Основната цел на предлаганата програма е да осигури:

 

– специализирани знания за историята на страните от обширния ареал на европейския континент, обхващащ Дания с Гренландия и Фарьорските острови, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция;

 

 

 

– задълбочена представа за развитието на обществата и културите, за най-ярките и значими явления и личности в тези страни и в ареала като цяло в миналото и днес;

 

– основни езикови умения по един скандинавски език – шведски, норвежки или датски в зависимост от избора на мнозинството в групата (както и по норвежки, датски или шведски език като избираема дисциплина, отново според избора на мнозинството в групата);

 

– широка осведоменост за културните и социално-икономическите процеси в страните от Скандинавския север;

 

– програмата, по замисъл и същество интердисциплинарна и с подчертано практическа насоченост, открива възможности за по-нататъшни задълбочени изследвания в избраната от завършилите я научна сфера;

 

В програмата са предвидени четири тематични модула, които предлагат различни, взаимно допълващи се акценти и оформят интердисциплинарния ѝ характер.

 

Модулът „Странознание и народопсихология“ предлага широк спектър от познания за страните и народите от нордския ареал, както общо, така и поотделно – география, история, обществено развитие, бит и душевност, институции, модели на взаимодействие, езикова ситуация и конкретни особености.

 

Модулът „Езиково обучение“ предлага практическо усвояване на един от скандинавските езици с възможност за по-нататъшното разширяване на усвоеното в рамките на програмата.

 

Дисциплините от модула „Култура – стара и нова“ са насочени към разнопосочно навлизане в отделните фази и сфери на историческото развитие на страните от нордския ареал и запознаване в детайли с идейната и художествената специфика на тяхната култура.

 

В модула „Семинари и практикуми“ са включени три дисциплини с фокус върху дискусии по теми, свързани с главните насоки на програмата, както и на практическа работа в сферата на превода. Разработката на проблематика от областта на литературата, културата и лингвистиката под ръководството на преподавателите подготвя участниците в програмата за разработването на задължителната дипломна работа.

 

За да наберат необходимия брой кредити, обучаващите се в тази магистърска програма имат възможност в допълнение към задължителните дисциплини и в зависимост от интересите си да направят подбор от широк спектър избираеми дисциплини. Магистърската програма Нордистика е отворена за идеи и конкретни предложения, които ще я обогатят и направят още по-полезна за участниците в нея.

 

Програмата завършва с изготвяне и защита на дипломна работа (15 кредита).

 

За успешно завършил курса на обучение в магистърската програма се считат успешно защитилите дипломна работа и набралите минимум 75 кредита от задължителни, избираеми дисциплини и курсови работи, като общият брой кредити е 90.

 

С придобитата в рамките на програмата квалификация завършилите могат да намерят професионална реализация като сътрудници в издателства, в средствата за масова информация, като езикови експерти, изследователи в научни институти, служители в държавната администрация и в дипломатически представителства, във фирми с различен характер на дейност и др.

 

Приемът на кандидатите се осъществява след провеждане на устно събеседване, което цели да провери общокултурната осведоменост на кандидатите по посочените по-долу теми и мотивацията им за обучение в програмата.

 

 

Програма за събеседване

 

1. Характеристика на страните от Скандинавския север – географско положение, обществено развитие, международен престиж и роля;

 

2. Известни събития в европейската история, свързани със Скандинавския север;

 

3. Видни политически и обществени дейци от този регион;

 

4. Постижения в областта на културата там и нейни най-ярки представители;

 

5. Рецепция на скандинавската и нордската култура в България;

 

6. Явления със световна значимост в областта на науката и културата, свързани със Скандинавия;

 

7. България и Скандинавия – характерни моменти на взаимното общуване.