Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / МЧЕО

   

Срок на обучение: 2 семестъра

 

Форма на обучение: редовна

 

Прием в програмата: от зимен семестър

 

 

 

Ръководител: проф. дфн Димитър Веселинов

 

 

 

Административен секретар: гл.ас. д-р Цветанка Дилкова

 

e-mail: katedra.metodika@abv.bg

 

 

 

Условия за кандидатстване: В магистърската програма се приемат бакалаври без ограничение за специалност. Кандидатите, които не са бакалаври-филолози, следва да представят документ за владеене на съответния чужд език на ниво В2.

 

Приемен изпит: Приемният изпит се състои от две части, които се оценяват с една обща крайна оценка. Първата част на изпита е мотивационно есе на съответния чужд език в обем до 1500 думи. Втората част на изпита включва събеседване с изпитната комисия за изясняване на личностното отношение на кандидатите към професионалната област и се провежда на български език. При интервюто се оценява личната мотивация на кандидат-магистрантите, като се взема под внимание и тяхната предварителна ориентация по общи основни теми и проблеми от областта на чуждоезиковото обучение и преподаването в междукултурна среда. По време на събеседването кандидат-магистрантите излагат сбито своите мотиви да кандидатстват за магистърската програма; представят досегашната си подготовка по специалността, която са завършили; излагат накратко своите намерения за придобиването на академични знания и за изследвания в магистърската програма; посочват своите предварителни планове за бъдеща професионална реализация, свързана с магистърската програма. Оценява се общохуманитарната подготовка на кандидатите и тяхната способност за аргументация. Изпитната комисия поставя оценка по шестобалната система.

 

Кандидатите за платена форма на обучение, трябва да изпратят само мотивационно есе, което се оценява от комисията.

 

Катедрата по методика на чуждоезиковото обучение вижда своята мисия в подготовката на висококвалифицирани специалисти със самостоятелно мислене и готовност за непрекъснато усъвършенстване, способни да отговорят на съответните изисквания за организация и ръководство на учебния процес по чужд език.

 

Програмата има за цел подготовката на висококвалифицирани педагогически кадри за реализиране на учебно-възпитателния процес в чуждоезиковото обучение в междукултурна среда. Чрез включените в нея учебни дисциплини се разширяват и обогатяват лингвистичните, педагогическите и методическите компетенции на обучаваните, които са им необходими при преподаването на чужд език. Програмата цели да доразвие, специализира и задълбочи познанията в областта на чуждоезиковото обучение. Програмата се предлага и на английски език.

 

Програмата дава широкопрофилни теоретични знания; развива умения за анализ и синтез на научната информация, способности за критично мислене, аргументирана защита и/или критика на научни постановки и практическото им приложение; дава подготовка на висококвалифицирани специалисти, които съзнават богатството от теоретични възможности за постигане на ефективност в чуждоезиковото обучение и преподаването в междукултурна среда и проявяват самостоятелност, творчество и отговорност при вземането на професионални решения.

 

Освен теоретичната подготовка програмата дава възможност за усъвършенстване на практическите езикови, комуникативни и педагогически умения на обучаваните.

 

Тази магистърска програма дава възможност за придобиване на учителска правоспособност, ако бъде записан факултативен модул „Педагогически профил“, който дава възможност за получаване на професионална квалификация „учител по...“ съответния чужд език.

 

Настоящата магистърска програма дава знания и умения за повишаване на качеството на подготовката на педагогическите кадри, за подпомагане на кариерното развитие на учителите, както и за синхронизиране на подготовката и квалификацията на учителите с европейските стандарти в образованието на педагогическите кадри.

 

Интердисциплинарният характер на магистърската програма дава възможност да се подготвят висококвалифицирани специалисти както в системата на образованието и науката, така и в други области на обществения живот.