Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / Комуникация: език, литература, медии

   

Срок на обучение: 3 семестъра

 

Форма на обучение: редовна/задочна

 

 

 

Ръководители: проф. д-р Мадлен Данова

 

тел.: 02/9308 382

 

e-mail: m.danova@uni-sofia.bg

 

доц. д-р Александра Главанакова

 

тел.: 02/9308 314

 

е-mail: glavanak@uni-sofia.bg

 

Facebook page: https://www.facebook.com/MACommunicationSU

 

Технически секретар: Камелия Сярова, каб. 17

 

тел.: 02/9308 357

 

е-mail: kamelia_syarova@admin.uni-sofia.bg

 

 

Магистърската програма Комуникация: език, литература, медии има за цел от една страна да предложи възможност на студентите завършили бакалавърската степен на специалност Английска филология както в България, така и извън страната, както и на завършилите специалности от направление 1.3. Педагогика на обучението по …, които дават професионална квалификация „Учител по английски език“ да повишат професионалната си квалификация в областта на различните форми на комуникация. От друга страна, тя осигурява задълбочаване на познанията на хората, които искат да преподават британска и американска литература на чужд език, като в същото време разширява и тяхната медийна грамотност и ги подготвя за работа в и с медиите, и в използването на новите медии в обучението по чужд език. Основно място във философията на програмата заема политиката на ЕС, насочена към владеене на чужди езици като начин за съхраняване на културното многообразие на Стария континент, както и изискването на ЕС за повишаване на медийната грамотност сред гражданите на Европа. Във връзка с политиката на ЕС за владеене на повече от един чужд език на студентите се предлага усилено изучаване на втори чужд език.

 

За пълноценното включване на студентите, които не са завършили бакалавърската степен на специалност Английска филология, или някоя от специалности от направление 1.3. Педагогика на обучението по …, които дават професионална квалификация „Учител по английски език“, през първия семестър се предвижда засилено обучение по английски език, тясно свързано с тематиката на предлаганите през втория и третия семестър специализирани курсове. За бакалаврите, завършилите специалност Английска филология и за завършилите специалности от направление 1.3. Педагогика на обучението по …, които дават професионална квалификация „Учител по английски език“, през първия семестър са предвидени специализиращи курсове за придобиване на нови умения за работа с чуждия език и задълбочаване на знанията и уменията, придобити в бакалавърската степен, както и възможност за изучаване на втори чужд език от езиците, предлагани във Факултета по класически и нови филологии. Предвидена е и възможност за факултативно изучаване на специализиран модул за изграждане на умения за филологическа работа в бизнес среда с акцент върху бизнес комуникацията, върху събирането и анализа на големи масиви от данни, както и за факултативно изучаване на трети чужд език. Особено внимание се обръща на задълбочаването на уменията на участниците в програмата за осъществяване на междукултурна и междуличностна комуникация, както и на изграждането на стабилни изследователски умения у хората, които биха продължили в третата степен на университетско образование – докторската. В програмата участват водещи преподаватели от Софийския университет и от други университети предимно от САЩ, както и специалисти от различни области, включително и алумни, които са експерти в областта на медиите, копирайтинга, анализа и превода на медийни текстове. В предлаганите дисциплини се обръща особено внимание върху усвояването на различни онлайн инструменти за писане и преподаване, както и развитието на уменията за творческа работа в дигитална среда. Предвидени са практически стажове в масмедии, образователни и културни институции, както и по програмите на ЕС. Програмата предоставя възможност за ЕРАЗЪМ+ мобилности със сродни програми със специален фокус върху тематичните ядра от учебния план.

 

Всички курсове се водят на английски език. Програмата завършва с подготовка и защита на магистърска дипломна работа на английски език. Обучението се предлага в редовна форма и в задочна форма.

 

Завършилите програмата могат да се реализират професионално освен като висококвалифицирани преподаватели по британска и американска литература, така и във всички други професионални области, които предполагат добро познаване на междукултурния обмен и начина на функциониране на масмедиите като основен източник на комуникация. Те могат да работят като добре подготвени специалисти в европейските културни институции, неправителствените организации и занимаващите се с развитие на човешките ресурси структури, както и във всички средства за масова комуникация.

 

Приемът на кандидатите се осъществява след събеседване с комисия, което се провежда на английски език. За приема на кандидати, които не са завършили бакалавърската степен на специалност Английска филология, се изисква представяне и на международно признат сертификат, за предпочитане Oxford Test of English, за определяне на нивото на владеене на езика (най-малко В2).