Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / Класически езици и антична литература

   

Магистърска програма: Класически езици и антична литература

 

 

Срок на обучение: 2 семестъра

 

Форма на обучение: редовна

 

 

 

Ръководител: доц. д-р Елия Маринова,

 

тел.: 02/ 9308 341

 

e-mail: e.marinova@uni-sofia.bg

 

 

 

Магистърската програма „Класически езици и антична литература“ е отворена за бакалаври, завършили специалност „Класическа филология“, както и за бакалаври от други специалности, завършили НГДЕК или получили другаде обучение по класически езици, еквивалентно на това в НГДЕК. Тя предлага задълбочаване на обучението по класически езици и по старогръцка и латинска литература и въведение в области на специализирано знание за Античността като епиграфика и лексикография, антични граматически теории и съвременни методи за анализ и обработка на текста, история на религията, история и култура на българските земи през Античността. Програмата дава възможност на студентите да получат допълнителна специализация и да се профилират в един от двата предлагани избираеми модула: модул „Класически езици“ и модул „Антична култура и литература“.

 

Магистрите по „Класически езици и антична литература“ могат да работят като тесни специалисти по класически езици, история, литература и култура на Античността. Те могат да продължат образованието си в докторската степен на специалността, както и в широк кръг хуманитарни и други специалности, и да изграждат професионалната си кариера в културни институти (музеи, библиотеки), научни институти на БАН и висши (вкл. медицинските университети и факултети) и средни училища в цялата страна, където се преподава, изучава и изследва проблематика, изискваща знание на класически езици и антична култура и литература.

 

Широкопрофилните знания и умения, които изучаването на класически езици, литература и култура развива, позволяват на магистрите, завършили успешно програмата, да се реализират като ръководители, експерти, консултанти и служители в областта на науката, културата и образованието; превода и издателската дейност; дигиталната хуманитаристика; публицистиката и литературната критика; културния туризъм; връзките с обществеността, рекламата и медиите; политиката; образователните услуги и административните дейности.

 

Приемът е от зимен или летен семестър в зависимост от броя на кандидатите.

 

 

 

Програма за събеседване

 

1. Кандидатът излага накратко мотивите си да кандидатства за магистратура по класически езици и антична литература, както и предварителната си подготовка в областта на науките за Античността.

 

2. Кандидатът описва каква е неговата досегашна подготовка и къде я е получил.

 

3. Кандидат-магистрантът излага накратко намеренията си за професионална подготовка и научни изследвания в магистърската програма.

 

4. Кандидатът посочва плановете си за бъдеща професионална реализация, свързана с магистърската програма.

 

5. Комисията оценява общохуманитарната подготовка на кандидата, подготовката му в областта на класическите езици и античната литература и култура и способността му аргументирано да обосновава идеите си.

 

6. За втората категория кандидати се предвижда провеждането на изпит (контролен тест или четене, превод и коментар на кратък текст на един от двата класическа езика).

 

Изпитната комисия поставя оценка по шестобалната система. За допускане на кандидатите до обучение в магистърската програма се изисква минимална оценка от много добър (4.50).

 

 

 

Сайт на специалност „Класическа филология“: http://kkf.proclassics.org/