Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / Индийско и иранско културознание и обществознание

   

Срок на обучение: 3 семестъра

 

Форма на обучение: редовна

 

 

 

Ръководител: гл.ас. д-р Боряна Камова

 

e-mail: b.kamova@uni-sofia.bg

 

 

 

Магистърската програма „Индийско и иранско културознание и обществознание“ (МП ИИКО) се осъществява съвместно от специалности Индология и Иранистика. Обучението е с профилиране в две направления и въз основа на четири учебни плана – ИИКО Индология специалисти, ИИКО Индология неспециалисти, ИИКО Иранистика специалисти и ИИКО Иранистика неспециалисти. МП ИИКО се предлага за завършили съответната бакалавърска програма в двете специалности (плановете за специалисти), както и за придобили бакалавърска степен в други специалности от областта на хуманитаристиката, изкуствата, педагогическите, социалните, стопанските и правните науки (плановете за неспециалисти).

 

Кандидатите за МП ИИКО трябва да са завършили бакалавърската си степен с минимален среден успех добър (4,00), и за специалност Индология – да ползват свободно английски език. Всички кандидат-магистранти се явяват на събеседване, като провеждането му включва изискване те да изложат писмено под формата на мотивационно есе причините да изберат именно тази програма. Класирането се извършва въз основа на бал, в който се включват средният успех от бакалавърската диплома, оценката от държавния изпит за завършване на бакалавърската степен и резултатите от проведеното събеседване.

 

В рамките на обучението в МП ИИКО профилирането по индология или иранистика е въз основа на изучавания задължителен език – хинди, урду или санскрит за Индология, и персийски за Иранистика, както и на задължителните дисциплини, основната част от които са общи за специалисти и неспециалисти в съответния профил, а част са общи и за четирите плана на програмата. За неспециалистите в МП ИИКО е предвидено и изучаване на основополагащи в бакалавърските програми на Индология и Иранистика дисциплини. Наборът от избираеми за всеки от плановете е специализиран в съответния профил. Обучението по езиците е съобразно нивото на владеене на съответния език от магистрантите – за специалистите (индолози и иранисти по бакалавърска степен) е надграждащо над това в бакалавърските програми на Индология/ Иранистика, а за неспециалистите (неиндолози/неиранисти по бакалавърска степен) е съответно на познанията им – за начинаещи или напреднали.

 

МП ИИКО предоставя на завършилите бакалавърската степен по индология и иранистика възможност за надграждане и задълбочаване на познанията за Индия и Иран и за разширяването им и в други области освен езика и литературата, а на неиндолози/неиранисти – за регионална специализация в съответната област. Програмата цели също да се дадат повече и по-разнообразни възможности за профилиране и реализация на подготвяните в Софийския университет индолози и иранисти. Тя е добра основа за насочване в по-нататъшната специализация на тези, които възнамеряват да се посветят на научна работа, както и за подготовка на специалисти от различни области за работа с Индия, Иран и страните от Южна и Средна Азия. Завършилите програмата могат да спомогнат за разгръщане на индологичните и иранистичните изследвания у нас в нови направления и за по-цялостно развитие на българските специалности Индология и Иранистика, включително с обхващане на съответните на двете страни региони – Южна и Средна Азия.

 

 

 

Програма за събеседване

 

1. Кандидат-магистрантите излагат накратко в писмена форма мотивите си да кандидатстват в програмата.

 

2. Изпитната комисия преглежда мотивационните есета и провежда устно събеседване с кандидат-магистрантите.

 

3. В рамките на събеседването кандидат-магистрантите посочват плановете си за бъдеща професионална реализация, намеренията си за научни изследвания и кариера, както и други, свързани с придобиването на квалификация в магистърската програма.

 

4. Комисията оценява кандидатите въз основа на мотивационните им есета и устното им представяне на събеседването, като преценява и общохуманитарната подготовка на кандидатите и аргументацията им за реализация.