Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / “Език и култура" – английски език

   

Срок на обучение: 3 семестъра

 

Форма на обучение: редовна

 

 

 

Ръководители: проф. д-р Корнелия Славова

 

e-mail: kdslavova@uni-sofia.bg

 

доц. д-р Александра Багашева

 

e-mail: a.bagasheva@uni-sofia.bg

 

 

 

Секретар: Ива Кьосева

 

тел.: 02/9308 314

 

 

 

WEB – http://languageandculture.edublogs.org/

 

www.facebook.com/ma.language.and.culture

 

 

 

 

Програмата предлага специализирана професионална подготовка по широк спектър от лингвистични и социокултурни дисциплини, свързани с общуването на английски език в съвременния свят. Тя е интердисциплинарна и цели да осигури знания и умения по английски език, англоезични култури и литератури, и междукултурна комуникация, където англо-американският опит предлага водещи модели. Обучението развива у студентите критично мислене и аналитични умения за работа на ниво текст и дискурс, както и с разнообразни визуални и графични текстове и културни практики – особено в сферата на творческите и културните индустрии.

 

Програмата е гъвкава и се предлага на бакалаври по: а) английска или друга филология, които желаят да повишат образователната си степен и да специализират в различни области на лингвистиката и англоезичните култури и литератури (специалисти) и б) друга, нефилологическа специалност (неспециалисти). За кандидатите с нефилологическа подготовка се предвиждат допълнителни курсове по английски език и базови филологически знания и умения, които подготвят включването им в основния курс на обучение.

 

Принципът за гъвкавост на обучението позволява на студентите да избират и комбинират курсове от лингвистични и културологично-литературни дисциплини, като спазват изискванията за съответния брой кредити. Някои от курсовете се предлагат в е-формат, което дава допълнителни възможности на студентите да организират своята учебна програма и да навлязат в дигиталната хуманитаристика.

 

Обучението е изцяло на английски език и е отворено към чуждестранни студенти. Програмата предлага също изучаване на втори чужд език. Курсовете се водят от преподаватели от катедра „Англицистика и американистика“, както и от чуждестранни лектори от САЩ и Великобритания.

 

Магистрантите могат да участват в програмата за студентски обмен ЕРАЗЪМ+ и да набавят част от необходимите кредити от университети в други страни.

 

Всички кандидати за програмата (държавна поръчка и платено обучение) се явяват на интервю на английски език. Бакалаврите неспециалисти представят и мотивационно писмо на английски език (около 2 стр.) с мотивите си за избора на програмата. Критериите, въз основа на които се прави подборът на кандидати, включват: равнище на владеене на английски език и култура на комуникативно поведение; обща осведоменост за съвременните тенденции в хуманитаристиката и обвързаност на програмата с нуждите на кандидата за професионалната му реализация или научноизследователското развитие.