Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / Антропологически изследвания

   

Срок на обучение: 3 семестъра

 

Форма на обучение: редовна

 

 

 

Ръководител: доц. д-р Неда Бояджиева

 

Координатор: гл.ас. д-р Диана Върголомова

 

тел.: 02/ 9308 437

 

e-mail: d.vargolomova@uni-sofia.bg

 

 

 

Програмата Антропологически изследвания на Средиземноморието и Балканите: Италия-България си поставя за задача не само да предложи на студентите магистранти една широка основа на познания върху културата на двете страни и културните ареали, в които те са разположени, но и върху специфики на националните научни традиции в областта на антропологията и по-общо – хуманитарните и социални изследвания, развивани в България и Италия. Тази основа би позволила на студентите от една страна да откриват връзките между културен контекст и възможностите за изследването му, а от друга страна би им позволила да ги търсят в контекста на по-обемни пространствени и интелектуални цялости – една все по-настойчиво декларираща се необходимост днес в Европа. Не на последно място в програмата е поставен специален акцент върху практически параметри на функциониране на културата в условията на различни общества – обстоятелство, което изгражда умения и предпоставя перспективата за бъдеща работа на младите специалисти в областта на културните политики на различни европейски страни. Програмата моделира възможности за изработването и управлението на национални, регионални и международни проекти в областта на културата, устойчивото регионално и местно развитие.

 

Магистърската програма надгражда знания и умения, придобити в бакалавърската степен на специалността Италианска филология към Катедрата по Романистика на Факултета по класически и нови филологии.

 

Преподавателският състав включва специалисти филолози, антрополози, изкуствоведи, музиколози, историци от Римския университет „Ла Сапиенца“, от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от Българската академия на науките.

 

В разработването и осигуряването на курсовете програмата използва съвременните информационни технологии, като разчита на информационната база на Центъра по междукултурна комуникация и медиация към Факултета по класически и нови филологии, както и на техническите възможности на Римския университет „Ла Сапиенца“.

 

 

 

Условия за прием:

 

• Среден успех от курса на обучение и от бакалавърските държавни изпити най-малко мн. добър (4,50);

 

• Степен на владеене на италиански език (писмено и говоримо), потвърдена с официален документ – диплома или сертификат, което се налага поради факта, че програмата се осъществява и на италиански език в България (в първите два семестъра) и в Италия (в третия семестър);

 

• Кандидатите може да са завършили образователно- квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по всички филологически специалности, както и по други специалности.

 

Приемът в програмата е от зимния семестър.

 

Приемният изпит се провежда под формата на събеседване (вж. приложението Програма за събеседване).

 

 

 

Програма

 

за събеседване с кандидатите за магистърската програма

 

по Антропологически изследвания на Средиземноморието и Балканите:
Италия – България към специалността Италианска филология

 

 

 

Събеседването се провежда на италиански и български език и цели да се установи мотивираността на кандидата.

 

Въпросите, които се задават от изпитната комисия, целят да проверят:

 

• общокултурната осведоменост на кандидатите;

 

• адекватността на комуникативното им поведение;

 

• способността им за самостоятелно мислене;

 

• качеството на изказа на български и италиански език;

 

• обвързаността на интереса им към магистърската програма с намеренията им за професионална реализация.

 

Всеки от кандидатите, явил се на събеседването, получава оценка по шестобалната система.

 

 

 

Класирането става според резултатите от събеседването, а при равен резултат – според средната аритметична оценка, получена от:

 

• Средния успех от следването в бакалавърската степен;

 

• Средния успех от държавните бакалавърски изпити.