Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / "Клуб по разговорен китайски език" към катедра "Китаистика"

   

Откриване на клуб „Разговорен китайски език“

 

На 18 януари 2023 г. катедра „Китаистика“ към Софийския университет, съвместно с Институт „Конфуций“ - София откриха клуба „Разговорен китайски език“ в Центъра по източни езици и култури. Доц. Антония Цанкова, ръководител на катедра „Китаистика“, г-жа Аксиния Колева, директор на Институт „Конфуций“ - София от българска страна, проф. Лиу Сиумин, директор на Институт „Конфуций“ - София от китайска страна и г-жа Гергина Баларева, представител на Китайския културен център в София, присъстваха на събитието и приветстваха откриването на клуба, а г-жа Гергина Баларева подари от името на Китайския културен център калиграфски надписи с названието на клуба по случай неговото откриване. Събитието беше организирано от студенти и преподаватели от Софийския университет, с координатор г-жа Уан Късин, докторант и хоноруван преподавател в катедра „Китаистика“, водещи на откриването бяха г-ца Гао Юан и Александър Петров, студенти в магистърска и бакалавърска програма на катедра „Китаистика“. На откриването присъстваха членовете на клуба „Разговорен китайски език“, студенти и преподаватели от ЦИЕК. Събитието включваше китайски песни, гатанки, калиграфия, чаена церемония, изрязване на фигури от хартия, оригами и други дейности като „петминутна среща“ – разговори по определени теми, както и поздравления и игри, свързани с посрещането на Новата година по традиционния китайски календар, която тази година настъпва на 22 януари 2023 г.

 

kit1
Демонстрация по китайска калиграфия и изработване на оригами
kit2
„Петминутна среща“ – разговор по тема
kit3
Снимка на членовете на клуба „Разговорен китайски език“ с техни преподаватели
kit4
Демонстрация по китайска калиграфия и изработване на оригами

Студентският клуб е насочен към изграждане на креативна учебна платформа за опознаване на китайската култура и обичаи, към стимулиране на студентите да подобрят уменията си за устно изразяване на китайски език в реални ситуации на общуване и реализиране на собствени творчески инициативи.