Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Hов брой на електронното списание „Манас“

   

 

 

Излезе новият брой на електронното списание „Манас“

 

Брой 5/1 на „Манас“ – електронното списание на Центъра за източни езици и култури и Факултета по класически и нови филологии, е публикуван на сайта на списанието www.manas.bg. В него са включени доклади в областта на индийската литература, езикознание, култура и история, както и проследяващи академични и в сферата на изкуствата контакти между България и Индия и резултати от българо-индийски изследвателски проекти, представени от преподаватели от Софийския университет, други ВУЗ-ове и учени от БАН на интердисциплинарната Втора национална конференция „Индия в българската наука“.

 

Високият научен форум, посветен на 70-годишнината от обявяването на Независимостта на Индия, се проведе през юни 2017 г. и събра над 40 изследователи, които фокусирт вниманието на широката аудитория с презентации, свързани с културните и социални специфики на традиционното индийско общество, с особености на ритуалните практики, на религиозните вярвания и светогледните представи, на изразни форми в индийските изкуства.

 

В докладите на преподавателите от катедра „Класически Изток“ на ФКНФ се засягат също и специфични езикови явления, символи в индийската култура, различни класически и съвременни литературни образци, както и темата за превода на индийска литература в България.

 

В следващия брой на „Манас“ ще научим за характера и целите на един ритуал, познат като сарвасварастома, който недвусмислено говори за съществуването на практики на доброволна смърт в рамките на ведическия ритуализъм. Ще се докоснем до духовността на една от последните дардски общности, които все още пазят елементи от своята архаична култура и традиционни вярвания. Ще се запознаем с тълкуването на свързани с външната политика метафори в съвременните персийски медии в изследването „Роли и полюси във външнополитическия дискурс в персийския език“. В броя гостуват със свои статии и двама индолози от Загребския университет.