Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / 21 май - ДЕН НА АФРИКА

   

ДЕН НА АФРИКА

 

Театрална зала, Ректорат

На 21-ви май, катедра Африканистика отпразнува Деня на Африка, в Театъра на Софийски университет. Денят на Африка празнува успехите на Африканския съюз от неговото създаване на 25 май 1963 г., в борбата срещу колониализма и апартейда, както и постигнатия напредък на народите на Африка, в борбата с общите предизвикателства пред които е изправен континентът.

Денят на Африка е празник на единството в многообразието: 55 държави, повече от 1,2 милиарда души, над 1000 различни племена, 1000 различни езика и 1000 различни традиции. Чрез изкуство, музика и диалог, имахме удоволствието заедно да отпразнуваме и споделим културното богатство и разнообразие на Африка. Гости-изпълнители Гости-изпълнители на събитието бяха Бистра Окереке, Патрик Андерсон, Даниел Делибашев, Стивън Ачикор и Прея.

Събитието се организира с финансова подкрепа по проект "Африка в България и България в Африка", към НИС, Софийски университет.

 

12_1
Даниел Делибашев разказа за своята доброволческа и благотворителна работа в Африка, както и за уникалната културна дейност, която развива с месните деца в Уганда. Той е банкер по професия, но една дългогодишна мечта го отвежда през 2017г., като доброволец в сиропиталище и училище в Гана. През следващите 5 години и към момента е посветен на благотворителна дейност основно в Уганда, където помага в сферата на изхранването, водоснабдяването, медицинските грижи и образованието. Повече информация за работата на неговата фондация може да намерите тук - https://smileforafrica.eu/.
Бистра Окереке е актриса и поетеса, родена в гр. Оърри, Нигерия през юни, 1995 година. Израства в София и завършва висшето си образование през 2019 година в Натфиз с актьорско майсторство в класа на проф. Д-р Атанас Атанасов. Понастоящем играе в Театър София, Топлоцентрала и Варненски Драматичен Театър "Стоян Бъчваров". През 2020 г. печели проект към програма "Дебюти" и издава дебютната си стихосбирка "Аз зад черното и бялото", с чието представяне младата актриса и поетеса откри събитието. Гостите имаха възможността да поговорят с Бистра за нейната страст към писането, театъра и музиката, както и за живота й в България, живян през една хибридна идентичност, принадлежаща на две доста различни култури.
5_1
Патрик Андерсън заведе публиката на една виртуална, историческа и вълнуваща разходка до корените на Африканската култура на остров Ямайка. Лекцията му представи различни аспекти от богатата културна палитра на Ямайка - етногенезисът на ямайски народ, колониалната епоха, оригиналното народно изкуство, езикът, религията, музиката и социалната организация на народа на Ямайка, за да разкрие силната културна приемственост с Африка и произхода на новите културни форми и политически движения, като гарвейизма и растафарианството.
11_1
6_1

Стивън Ачикор е роден в Делта Стейт, Нигерия. Той открива страстта към музиката още в детските си години. Неговият музикален живот стартира на 13, когато започва да пее и свири на барабани. По-късно става и солист на “госпъл” хор в Бенин.

През 2006 г. Стивън се дипломира със специалност информатика и започва работа в Shell, Nigeria. Желанието му да се развива и да продължи образованието си случайно го отвежда в България, където през 2015 г. Стивън записва бизнес администрация във Варненския университет. Музикалните му търсения обаче надделяват над бизнес администрацията и съдбата го отвежда на кастингите на X-Factor 2016, където той достига до четвърт финалите. Оттогава Стивън избира България за свой втори дом и място за кариерно развитие. На 21-ви май той успя да развълнува публиката, както с музиката, с която е израстнал в Делта Стейт Нигерия, така и с авторски парчета и с незабравимото му изпълнение на “Облаче ле бяло”.

 

7_1

 

 

Прея е родена в България и от малка най-голямата й страст е пеенето. След като през 2014г. издава дебютния си сингъл „Малките неща“ , кариерата й се радва на огромен успех. Прея е несъмнено една от най-талантливите и ярки звезди на българската музикална сцена, като има вече два издадени албума зад гърба си – “Preyah” и “Energy”. На 21-ви май гостите имаха удоволствието да чуят няколко от най-известните й парчета - “Малките неща”, “Проблем” и “Пожар”.

 

ПРОГРАМА

16.00 - 16.15

Откриване на събитието - проф. мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии

16.15 - 16.50

Бистра Орекере - разговор и представяне на дебютната й стихосбирка "Аз зад черното и бялото"

16.50 - 17.30

Патрик Андерсон - лекция на тема „ Africanrootsin Jаmaican culture“

17.30 - 18.10

Даниел Делибашев - разговор и представяне на доброволческата му работа и културен опит в Африка

18.10 - 18.30

Стивън Ачикор

18.30 - 18.45

Прея