Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Катедри / Испанистика и португалистика

   

Ръководител на катедра "Испанистика и португалистика"

доц. д-р Татяна Пантева

e-mail: t.panteva@uni-sofia.bg

 

Приемно време: сряда - 14,00 - 16,00 ч., 125А каб., Ректорат

 

Година на създаване:
Испанска филология 1961 г.
Португалска филология 1992 г.

В Катедрата по испанистика и португалистика се преподават двете иберо-романски филологии. Тук работят висококвалифицирани преподаватели от България, Испания и Португалия. Към всяка от специалностите има библиотеки. Зала „Сервантес“ е първата в света, която Испания откри през май 2000 г. Тя разполага с 10 компютъра, он-лайн връзка с виртуалния център „Сервантес“ в Мадрид и неограничен достъп до интернет. През 2006 г. зала „Сервантес“ и Испаноезичната библиотека стават собственост на СУ, съответно Катедрата по испанистика и португалистика, и са преименувани на Испаноезичен център “Еухенио Косериу”. Предстои изграждане и на португалоезичен център.

Учебните програми на двете специалности са сродни с програмите на висши училища в чужбина, а дипломите на испанистите се признават със специална процедура от Министерството на образованието и културата на Кралство Испания. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ има подписани договори за сътрудничество и обмен в учебната и в научноизследователската дейност с испански и португалски университети.

Сега в бакалавърските програми и на двете специалности се обучават около 220 студенти. Обучението по специалните предмети се извършва на съответния език и обхваща 8 семестъра. Предлагат се разнообразни магистърски курсове и трисеместриални програми, които се обновяват постоянно. Обучението в докторската степен се извършва по индивидуални планове.

Преподаватели

Website