Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2019 / Ден на отворените врати във Факултета по химия и фармация – 16.05.2019г.

   

До всички любопитни ученици (и не само)!

 

Тази година Факултетът по Химия и Фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ празнува 130 години от основаването си и поставянето на началото на химична наука и висше химично образование в България. За пореден път този храм на химиците ще отвори вратите си за всички, които искат да се докоснат до изкуството на правене на наука, да споделят незабравими мигове, изпълнени с много демонстрации и полезна информация, да видят най-модерната апаратура и методите, с които надникваме в света на химичните елементи и съединения, и го променяме.

Заповядайте на 16-ти Май от 14:00 ч., за да можете:

 • да научите полезна информация относно приема и обучението по химия и фармация във ФХФ.
 • да посетите лаборатории по ваш избор, в които да присъствате на демонстрации, а защо не и да участвате в истински експерименти, свързани с предпочитана от вас област на химията и фармацията.
 • да присъствате на забавни химични демонстрации, чрез които колегите от Корпуса за бързо гърмене ще разкрият колко експлозивна и красива може да е химията.

2019-та е обявена от ЮНЕСКО за Международна година на Периодичната система на химичните елементи (IYPT webpage), което ще отбележим с:

 • научно-популярна лекция за Менделеев и таблицата му
 • уникална колекция от екзотични елементи и съединения
 • специална награда

Заповядайте да изживеем заедно един ден, посветен на нашата любима наука – химията. На 16.05.2019 от 14:00 ч.- Вратите са отворени!

 

ПРОГРАМА

 

16 май (четвъртък)

14:00 – 14:20 (130 аудитория)

Откриване на ДОВ ФХФ 2019 и представяне на Факултета по химия и фармация към СУ "Св. Климент Охридски".

14:20 – 14:40 (130 аудитория)

Научно популярна лекция за Менделеев и Периодичната система

От 17:30 – Химични демонстрации с Корпуса за бързо гърмене

Забавни опити с огън и жупел, космически студ, гейзери от пяна и други цветни изненади.

14:00 – 18:00 ч. – Изложба на екзотични елементи

В празничната за ПС година ще може да видите над 80 чисти елемента, както и някои техни съединения:

 • Единствените два течни елемента при стайна температура.
 • Най-лекият и най-тежкият метал и други два, разтапящи се в човешка ръка.
 • Лантаноидите - елементите, които повечето химици никога не виждат в своя живот.
 • Халогените - хлор, бром, йод, както и минералът "Антазонит" , съдържащ естествени включвания от елемента флуор!
 • Всички платинови метали.
 • Благородните газове - Не, Ne, Ar, Kr, Хе.
 • Метален уран и уранил нитрат
 • Редки и разсеяни елементи - Sc, Nb, Мо, Hf, Ta, Re

14:00 – 18:00 ч. – Бюро за информация (Източно фоайе)

14:45 – 17:30 – Демонстрации в научно-изследователски лаборатории:

 

Лаборатория Кратко описание
Ядрено-магнитен резонанс Ядреният Магнитен Резонанс (ЯМР) ни позволява да разкриваме структурата на молекулите – в храни, природни продукти, лекарствени препарати, биомолекули и много други. Заповядайте при нас за да видите един от трите ЯМР-спектрометъра намиращи се в България. Ще присъствате на обработване на реални проби и интерпретация на резултати. Ще отговорим разбираемо на вашите въпроси.
Токсикология Искате да разберете как се анализират токсични и наркотични вещества? Искате да научите любопитни факти за тях или какви са опасностите от употребата им? Заповядайте в лабораторията по Токсикология!
Лаборатория за подготовка на олимпийци

Ако искате да усетите магията на химията и да се почувствате като истински магьосници – тази лаборатория е точно за Вас.

Какво ще видите! Цветни огньове и химически светофар. Мистерията на „синята бутилка“ и загадките на криминалистите. А какво ще кажете за течния азот, а за „горящия лед“?

Какво ще правите? Ще разбулите тайните на храните и напитките, които консумираме! Интересно, нали? Вратите са отворени! Чакаме Ви!

Квантова химия Името звучи страшно, нали? А всъщност е много забавно. Елате и вижте сами какво и как го правим! Ние сме „симуланти” и с помощта на компютрите успяваме да надзърнем там, където никой апарат или инструмент не може да достигне. Симулираме различни системи и процеси – от материали и молекулни устройства за „чиста” енергия и нано-технологиите до биологично активни вещества и носители на лекарства. Можем и да „скроим” молекула „по поръчка на клиента”. Защо го правим? Защото сме любопитни! Защото искаме да проникнем в най-скритите кътчета на материята и да разкрием най-усърдно пазените тайни.
Технология на лекарствените форми Искате да разберете какво представляват лекарствените форми и как се приготвят те? Заповядайте при нас и ще научите за ключовата роля на фармацевта в превръщането на едно биологично-активно вещество в пълноценен лекарствен продукт, ще видите как се произвеждат таблетки и как се изследва качеството на крайните продукти.
Органична фотохимия Светът около нас е изпълнен с цветове, а от какво са породени те? Защо например безцветния тоник в дискотеката свети синьо? В нашата лаборатория ще разкрием пред вас тайните на светлината. Как влияе върху молекулите и химичните реакции, как променя цветовете? Ще се запознаете с интересни факти за фотохимията - нейното възникване и същност. Заповядайте при нас и заедно можем да измерим предпазват ли добре вашите слънчеви очила!
Синтез на нови съединения В началото бе Синтеза! Това твърдение може да звучи претенциозно, но истината е, че материализирането на всяка една идея се осъществява първо в синтетичната лаборатория. Процесът е дълъг, съпроводен е с провеждането на безброй експерименти, но крайният резултат си заслужава. По време на посещението си при нас ще извървите Пътя по създаването на една нова молекула!
Хроматография Хроматографията – техника, която рано или късно се появява във всеки криминален филм (помните Хорейшио, нали?). В лабораторията ще се запознаете с идеята за хроматографския анализ и ще разберете как е възможно да се установи наличието/отсъствието на дадено вещество в смес от стотици други. Колко компонента се съдържат в розовото масло и каква е причината всички треньори и спортисти да се страхуват от хроматографията? Елата и ще разберете!
Аналитична атомна спектрометрия Ако искате да видите как за части от секундата от един разтвор може да получите облак от атомни пари, с което може да се определи съдържанието на тежки метали в каквото и да е, елате при нас!
Атомно-силова микроскопия Атомно-силовата микроскопия ни позволява да направим снимка на атома. Това дава възможност за получаване на изображения с висока прецизност и разделителна способност в нанометричната скала (една милиардна част от метъра), давайки информация за повърхностната структура и топография. AFM е уникален метод, тъй като с него могат да се изследват кинетиката и механизма на биологични процеси и биохимични реакции с участието на жизненоважни биомолекули и протичащи в естествената за тях течна среда.
Фармакогнозия В нашата лаборатория ще ви покажем сбирка с над 200 вида растителни вещества, използващи се за производство на лекарства и хранителни добавки, ще видим в действие апаратура за извличане на биологично активни вещества и ще надникнем през окуляра на микроскопа, за да разберем кои са характерните белези за разпознаване произхода на стрити на прах неизвестни растения. А знаете ли каква е приликата между копривата и пчелите и от къде идват идеите за чудовищата в научно-фантастичните филми? Ще получите отговор и на тези въпроси!

 

За повече информация:

Доц. д-р Станимир Стоянов

e-mail: SStoyanov@chem.uni-sofia.bg,

тел: 02/8161 329, GSM: 0878124606

 

ОЧАКВАМЕ ВИ !