Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2019 / BASF Chemgeneration вече и в България

   

На 11 октомври 2019 започна осъществяването вече и в България на научната програма BASF Chemgeneration. Тя се организира в 8 страни от Централна и Южна Европа в партньорство с най-престижните научни и образователни институти, включително Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Програмата включва интерактивни семинари, които по практически начин ще запознаят учениците със значението на химията и естествените науки за създаването на устойчиво бъдеще. Във всеки семинар участват 20 ученици на възраст 14-18 години. Те ще направят сами четири експеримента по очистване на замърсена вода, изследване на биоразградима пластмаса, регенериране на метал чрез електролиза и рециклиране на отпадъчна хартия.

1

Програмата се провежда през учебната 2019/2020 година и в нея ще се включат 300 ученици. Заявки за участие могат да се подават на сайта на програмата, http://chemgeneration.com/?lang=bg. Семинарите се провеждат в TechnoMagicLand. Участието на учениците е безплатно.

Ръководството на семинарите е поверено на студентите и химиците от Корпуса за бързо гърмене под ръководството на доц. Лъчезар Христов. С това продължаваме установената във Факултета по химия и фармация устойчива традиция за активно популяризиране на химията сред младите хора. Новата програма е продължение на дългото и плодотворно сътрудничество между Факултета и BASF България.

2

Събитието бе открито официално в присъствието на г-жа Марина Буковац, управляващ директор на BASF България, г-жа Таня Михайлова, заместник-министър на образованието, и журналисти. Първата група ученици бе от 31.СУЧЕМ "Иван Вазов" - София.

3