Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2018 / Ден на отворените врати във Факултета по химия и фармация – 02.05.2018г.

   
images

До всички любопитни ученици (и не само)!

Факултетът по Химия и Фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ е най-старото и с най-висок рейтинг висше училище по химия в България. За поредна година този храм на химиците отваря вратите си за всички, които искат да се докоснат до изкуството на правене на наука, да споделят незабравими мигове, изпълнени с много демонстрации и полезна информация, да видят най-модерната апаратура и методите, с които надникваме в света на химичните елементи и съединения, и го променяме.

Заповядайте на 2-ри Май от 14:00 ч., за да можете:

 • да научите полезна информация относно приема и обучението по химия и фармация във ФХФ,
 • да се насладите на научно-популярни лекции, в които се дискутират по забавен начин сериозни аспекти на химията и фармацията,
 • да присъствате на забавни химични демонстрации, чрез които колегите от Корпуса за бързо гърмене ще разкрият колко експлозивна и красива може да е химията,
 • да спечелите награди като демонстрирате своя интерес и познания,
 • да видите уникална колекция от екзотични елементи и съединения,
 • да посетите лаборатории по ваш избор, в които да присъствате на демонстрации, а защо не и да участвате в истински експерименти, свързани с предпочитана от вас област на химията и фармацията.

 

Заповядайте да изживеем заедно един ден, посветен на нашата любима наука – химията.

На 02.05.2018 от 14:00 ч.- Вратите са отворени!

 

ПРОГРАМА

 

2 май (сряда)

14:00 – 14:20 (130 аудитория)

Откриване на ДОВ ФХФ 2018 и представяне на Факултета по химия и фармация към СУ "Св. Климент Охридски".

Научно-популярни лекции (130 аудитория)

15:30 ч. –Молекулни машини и състезание с Нано-колички - само за химици

Заповядайте да видите и чуете за молекулните чудеса - машини, асансьори и колички, Боромееви и олимпийски кръгове - които са синтезирани в колба от талантливи химици-синтетици, вече удостоени с Нобеловата награда за химия за 2016 г.

16:30 – „Тайните на сладоледа: една вкусна смес от капки, кристали и мехурчета"

Знаете ли, че даже обикновеният сметанов сладолед всъщност е изграден от невидими за окото кристалчета лед, маслени капки и въздушни мехурчета? Оказва се, че вкусът на сладоледа се определя не само от вида и количеството на използваните продукти, а и от размера на капките, кристалите и мехурчетата в него. Елате, за да разкрием заедно как се получава сложната структура на сладоледа и кои са основните продукти за неговото производство."

Химични демонстрации с Корпуса за бързо гърмене - От 15:00 и от 16:00 ч.

Забавни опити с огън и жупел, космически студ, гейзери от пяна и други цветни изненади.

Изложба на екзотични елементи - 14:00 – 17:00 ч.

Ще може да видите 80 чисти елемента, както и някои техни съединения:

 • Единствените два течни елемента при стайна температура.
 • Най-лекият и най-тежкият метал и други два, разтапящи се в човешка ръка.
 • Лантаноидите - елементите, които повечето химици никога не виждат в своя живот.
 • Халогените - хлор, бром, йод, както и минералът "Антазонит" , съдържащ естествени включвания от елемента флуор!
 • Всички платинови метали.
 • Благородните газове - Не, Ne, Ar, Kr, Хе.
 • Метален уран и уранил нитрат
 • Редки и разсеяни елементи - Sc, Nb, Мо, Hf, Ta, Re

Викторини с награди и бюро за информация - 14:00 – 17:00 ч.

Демонстрации в научно-изследователски лаборатории: 14:30 – 17:00

 

Лаборатория Кратко описание
Ядрено-магнитен резонанс Ядреният Магнитен Резонанс (ЯМР) е един от двата основни метода разкриващи структурата на молекулите. Обекти на ЯМР-спектроскопията са храни, природни продукти, лекарствени препарати, биомолекули и много други. Заповядайте в нашата Лаборатория, където ще имате възможността да видите един от трите ЯМР-спектрометъра намиращи се в България. Ще присъствате на обработване на реални проби и интерпретация на резултати. Нашите квалифицирани специалисти ще отговорят разбираемо на вашите въпроси.
Токсикология Искате да разберете как се анализират токсични и наркотични вещества? Искате да научите любопитни факти за тях или какви са опасностите от употребата им? Заповядайте в лабораторията по Токсикология в лаборатория 203!
Лаборатория за подготовка на олимпийци

Ако искате да усетите магията на химията и да се почувствате като истински магьосници – тази лаборатория е точно за Вас.

Какво ще видите! Цветни огньове и химически светофар. Мистерията на „синята бутилка“ и загадките на криминалистите. А какво ще кажете за течния азот, а за „горящия лед“?

Какво ще правите? Ще разбулите тайните на храните и напитките, които консумираме! Интересно, нали? Вратите са отворени! Чакаме Ви!

Квантова химия Името звучи страшно, нали? А всъщност е много забавно. Елате и вижте сами какво и как го правим! Ние сме „симуланти” и с помощта на компютрите успяваме да надзърнем там, където никой апарат или инструмент не може да достигне. Симулираме различни системи и процеси – от материали и молекулни устройства за „чиста” енергия и нано-технологиите до биологично активни вещества и носители на лекарства. Можем и да „скроим” молекула „по поръчка на клиента”. Защо го правим? Защото сме любопитни! Защото искаме да проникнем в най-скритите кътчета на материята и да разкрием най-усърдно пазените тайни.
Технология на лекарствените форми Искате да разберете какво представляват лекарствените форми и как се приготвят те? Заповядайте при нас и ще научите за ключовата роля на фармацевта в превръщането на едно биологично-активно вещество в пълноценен лекарствен продукт, ще видите как се произвеждат таблетки и как се изследва качеството на крайните продукти.
Органична фотохимия Светът около нас е изпълнен с цветове, а от какво са породени те? Защо например безцветния тоник в дискотеката свети синьо? В нашата лаборатория ще разкрием пред вас тайните на светлината. Как влияе върху молекулите и химичните реакции, как променя цветовете? Ще се запознаете с интересни факти за фотохимията - нейното възникване и същност. Заповядайте при нас и заедно можем да измерим предпазват ли добре вашите слънчеви очила!
Синтез на нови съединения В началото бе Синтеза! Това твърдение може да звучи претенциозно, но истината е, че материализирането на всяка една идея се осъществява първо в синтетичната лаборатория. Процесът е дълъг, съпроводен е с провеждането на безброй експерименти, но крайният резултат си заслужава. По време на посещението си при нас ще извървите Пътя по създаването на една нова молекула!
Хроматография Хроматографията – техника, която рано или късно се появява във всеки криминален филм (помните Хорейшо, нали?). В лабораторията ще се запознаете с идеята за хроматографския анализ и ще разберете как е възможно да се установи наличието/отсъствието на дадено вещество в смес от стотици други. Колко компонента се съдържат в розовото масло и каква е причината всички треньори и спортисти да се страхуват от хроматографията? Елата и ще разберете!
Аналитична атомна спектрометрия Пламъковата атомна абсорбция е широко използван аналитичен метод с възможност за работа в режим на абсорбция и емисия. Най-често използваният пламък е въздушно-ацетиленовия, който развива температура от 2300 °C. При тази температура пробата за анализ се изпарява за части от секундата, като се превръща в облак от атоми. Методът се използва основно за количествени цели – да се определи колко от даден химичен елемент се съдържа в желаната проба за анализ – напр. колко калий има в минералната вода, колко мед има в домашната ракия, колко манган има в различните видове чай…
Инженерна химия Хайде да разкрием заедно тайните на живота чрез химия! Много природни феномени - от туптене на сърцето до мигането на светулката са примери за осцилиращи системи. Причината за всички тези явления се крие в така наречените автоколебателни реакции, една от които чрез смяна на цвета на разтвор, ще ви демонстрираме във ФХФ.

Атомно-силова микроскопия

 

Атомно-силовата микроскопия (AFM) е широко приложим метод за получаване на изображения с висока прецизност и разделителна способност в нанометричната скала, давайки информация за повърхностната структура и топография. С AFM могат да бъдат сканирани зони от образците вариращи в един изключително широк диапазон – от атомно-молекулния мащаб до размери по-големи от стотици микрони. Така например, с AFM могат да се получават снимки, чиято площ е от порядъка на 5 ×5 nm, обхващащи около стотина отделни атома и по този начин даващи информация за кристалографската структура на материалите, и в същото време могат да се получават снимки на площи по-големи от 150 × 150 µm, които детайлно разкриват формата и морфологията на отделни живи клетки. AFM е уникален метод, тъй като с него могат да се изследват кинетиката и механизма на биологични процеси и биохимични реакции с участието на жизненоважни биомолекули и протичащи в естествената за тях течна среда. Освен това, съвременните AFM-и позволяват да бъдат получени топографски карти и на други физикохимични свойства на повърхностите, което дава възможност да се изследват адхезионните свойства на повърхностите, техните модули на еластичност, повърхностен потенциал, електрични и магнитни свойства и др.

 

Флуоресцентна микроскопия

 

Ще запознаем нашите гости с един от оптичните микроскопи, а именно флуоресцентния микроскоп. При този микроскоп източникът на светлина е живачна лампа,, чието лъчение е в ултравиолетовата област на електромагнитния спектър. Чрез флуоресцентната микроскопия може да се изучат обекти с малки размери като например кристали на флуоресциращи комплекси. Ще имате възможност да се запознаете с правилата за работа с микроскоп, да погледнете през окуляра на микроскопа, да видите наблюдавания обект при различни увеличения, да сравните възможностите на обикновения и флуоресцентния микроскоп. А знаете ли, че Нобеловата награда за химия за 2014г. е дадена на трима учени, разработили свръхточни флуоресцентни микроскопи, наречени наноскопи, с които могат да се наблюдават много малки обекти?

 

Фармакогнозия В нашата лаборатория ще ви покажем сбирка с над 200 вида растителни вещества, използващи се за производство на лекарства и хранителни добавки, ще видим в действие апаратура за извличане на биологично активни вещества и ще надникнем през окуляра на микроскопа, за да разберем кои са характерните белезите за разпознаване произхода на стрити на прах неизвестни растения. А знаете ли каква е приликата между копривата и пчелите и от къде идват идеите за чудовищата в научно-фантастичните филми? Ще получите отговор и на тези въпроси!

 

За повече информация:

Доц. д-р Станимир Стоянов

e-mail: SStoyanov@chem.uni-sofia.bg,

тел: 02/8161 329, GSM: 0878124606

 

ОЧАКВАМЕ ВИ !