Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2016 / Дни на отворените врати във Факултета по химия и фармация

   

До всички любопитни ученици (и не само)!!!

Ако желаете да се докоснете до изкуството на правенето на наука и да споделите незабравими мигове изпълнени с много демонстрации и редица възможности, то тогава заповядайте на 26-ти и 27-ми април на ежегодните Дни на отворените врати във Факултета по химия и фармация.

 

ПРОГРАМА

26 април (вторник)

14:00 – 14:20 (130 аудитория)

Представяне на специалностите във Факултета по химия и фармация към Софийски университет "Св. Климент Охридски".

14:30 – 17:00

Демонстрации в научно-изследователски лаборатории.

 

Лаборатория Кратко описание
Квантова химия Името звучи страшно, нали? А всъщност е много забавно. Елате и вижте сами какво и как го правим! Ние сме „симуланти” и с помощта на компютрите успяваме да надзърнем там, където никой апарат или инструмент не може да достигне. Симулираме различни системи и процеси – от материали и молекулни устройства за „чиста” енергия и нано-технологиите до биологично активни вещества и носители на лекарства. Можем и да „скроим” молекула „по поръчка на клиента”. Защо го правим? Защото сме любопитни! Защото искаме да проникнем в най-скритите кътчета на материята и да разкрием най-усърдно пазените тайни.
Фармакогнозия В нашата лаборатория ще ви покажем сбирка с над 200 вида растителни вещества, използващи се за производство на лекарства и хранителни добавки, ще видим в действие апаратура за извличане на биологично активни вещества и ще надникнем през окуляра на микроскопа, за да разберем кои са характерните белезите за разпознаване произхода на стрити на прах неизвестни растения. А знаете ли каква е приликата между копривата и пчелите и от къде идват идеите за чудовищата в научно-фантастичните филми? Ще получите отговор и на тези въпроси!
Технология на лекарствените форми Искате да разберете какво представляват лекарствените форми и как се приготвят те? Заповядайте при нас и ще научите за ключовата роля на фармацевта в превръщането на едно биологично-активно вещество в пълноценен лекарствен продукт, ще видите как се произвеждат таблетки и как се изследва качеството на крайните продукти.
Синтез на нови съединения В началото бе Синтеза! Това твърдение може да звучи претенциозно, но истината е, че материализирането на всяка една идея се осъществява първо в синтетичната лаборатория. Процесът е дълъг, съпроводен е с провеждането на безброй експерименти, но крайният резултат си заслужава. По време на посещението си при нас ще извървите Пътя по създаването на една нова молекула!
Хроматография Хроматографията – техника, която рано или късно се появява във всеки криминален филм (помните Хорейшо, нали?). В лабораторията ще се запознаете с идеята за хроматографския анализ и ще разберете как е възможно да се установи наличието/отсъствието на дадено вещество в смес от стотици други. Колко компонента се съдържат в розовото масло и каква е причината всички треньори и спортисти да се страхуват от хроматографията? Елата и ще разберете!
Ядрено-магнитен резонанс Ядреният Магнитен Резонанс (ЯМР) е един от двата основни метода разкриващи структурата на молекулите. Обекти на ЯМР-спектроскопията са храни, природни продукти, лекарствени препарати, биомолекули и много други. Заповядайте в нашата Лаборатория, където ще имате възможността да видите един от трите ЯМР-спектрометъра намиращи се в България. Ще присъствате на обработване на реални проби и интерпретация на резултати. Нашите квалифицирани специалисти ще отговорят разбираемо на вашите въпроси.
Органична фотохимия Светът около нас е изпълнен с цветове, а от какво са породени те? Защо например безцветния тоник в дискотеката свети синьо? В нашата лаборатория ще разкрием пред вас тайните на светлината. Как влияе върху молекулите и химичните реакции, как променя цветовете? Ще се запознаете с интересни факти за фотохимията - нейното възникване и същност. Заповядайте при нас и заедно можем да измерим предпазват ли добре вашите слънчеви очила!
Инженерна химия Хайде да разкрием заедно тайните на живота чрез химия! Много природни феномени - от туптене на сърцето до мигането на светулката са примери за осцилиращи системи. Причината за всички тези явления се крие в така наречените автоколебателни реакции, една от които чрез смяна на цвета на разтвор, ще ви демонстрираме във ФХФ.
Лаборатория за подготовка на олимпийци

Ако искате да усетите магията на химията и да се почувствате като истински магьосници – тази лаборатория е точно за Вас.

Какво ще видите! Цветни огньове и химически светофар. Мистерията на „синята бутилка“ и загадките на криминалистите. А какво ще кажете за течния азот, а за „горящия лед“?

Какво ще правите! Ще разбулите тайните на храните и напитките, които консумираме!

Интересно, нали ... Вратите са отворени! Чакаме Ви!

За повече информация и записване:

E-mail: mbogdanov@chem.uni-sofia.bg ; GSM 0889 343 373, доц. Милен Богданов

 

27 април (сряда)

10:00 – 17:30

Химична лаборатория за ученици

По време на събитието ще имате възможността да влезете в истинска лаборатория и да пипнете със собствените си ръце съдовете и реактивите, с които работят нашите студенти, професори и специалистите-химици. Под ръководството на наши преподаватели и студенти ще правите забавни химични опити с интересен и зрелищен резултат.

Началните часове на лабораторните занятия (всяко с продължителност 60 минути) ще бъдат, както следва:

1. група - 27 април, 10:00 часа - за ученици от 5. до 7. клас

2. група - 27 април, 11:30 часа - за ученици от 5. до 7. клас

3. група - 27 април, 13:00 часа - за ученици от 8. до 12. клас

4. група - 27 април, 14:30 часа - за ученици от 8. до 12. клас

5. група - 27 април, 16:00 часа - за ученици от 8. до 12. клас

6. група - 27 април, 17:30 часа - за ученици от 8. до 12. клас

 

За участие в Лабораторията е необходимо да се запишете предварително на телефон 028161463 или 0893690077 (Лъчезар Христов) или да напишете email до christov@chem.uni-sofia.bg или да пишете до Фейсбук страницата на Корпуса за бързо гърмене (https://bg-bg.facebook.com/KorpusZaBrzoGrmene). Участието е безплатно. Организираните групи могат да са с големина най-много 15 души. Участниците ще получат лични предпазни средства (престилка, очила и ръкавици) на място. Няколко дни преди проявата ще ви помолим да потвърдите участието си.

 

ОЧАКВАМЕ ВИ!!!