Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Корпус за бързо гърмене / История

   

НАЧАЛО | ПРЕДСТОЯЩО | ИСТОРИЯ | СЪБИТИЯ | ГАЛЕРИЯ

 

Историята на Корпуса се губи в далечното минало. От незапомнени времена Факултетът организира годишни Вечери на химията, на които се представят интересни химични опити. Тези вечери се радват на голяма популярност и на тях идват много ученици от София, че и от страната. По традиция демонстратори са основно студенти-първокурсници от ФХФ.

През 2011 година възникна идеята за създаване на преносима химична лаборатория, която да може да гостува в училищата, които не разполагат с химични лаборатории, за да могат учениците да се докоснат до експерименталната химия. Огромна помощ в това оказа BASF България. На 28 март 2013 г. беше подписан договор за сътрудничество между Софийския университет и BASF България, които предоставиха средства за създаването и оборудването на лабораторията и спонсорираха обиколките ѝ из страната. Така в рамките на проекта Chemgeneration Lab през периода 2013-2015 г. бяха проведени 41 сбирки. Лабораторията включваше комплекти за около 20 различни химични опита, изпълнявани едновременно от 16 души. След приключване на проекта оборудването на лабораторията беше предоставено безвъзмездно на ФХФ. Използването му продължава и днес. Още една обиколка на лабораторията с посещения на 11 училища в Северна България беше проведена през 2017 г. Тя беше спонсорирана от Приста Ойл Холдинг.

Дейността на Chemgeneration Lab направи дейността на Корпуса за бързо гърмене известна, особено сред учителите по химия, след което зачестиха поканите за участия в различни събития. Всяка година участваме в Софийския фестивал на науката, в Европейската нощ на учените, Европейската нощ на музеите, Детския панаир и други популярни събития. По договореност продължаваме да посещаваме училища и да представяме опити и да организираме сбирки на нашата лаборатория. Приемаме ученически групи и на територията на Факултета.

В Корпуса се включват студенти от нашия факултет с интереси в областта на химичните демонстрации и популяризирането на науката. Наши хора участваха редовно в състезанието по комуникация на науката FameLab. В 15-годишната история на това състезание националният финал е печелен 5 пъти от възпитаници от нашия факултет: Анета Йовчева (2009), Христо Колев (2010), Вероника Колева(2017), Борис Яначков (2018) и Божидар Стефанов (2021). Повечето от тях са били активни участници в работата на Корпуса за бързо гърмене. Много от нашите членове са били финалисти през няколко години.

Успешното сътрудничество между ФХФ (осъществявано от Корпуса за бързо гърмене) и BASF България продължи с програмите Kids' Lab (2018) и Reaching Zero (2019-2020). Това бяха лабораторни занятия за ученици, провеждани с нарочни работни комплекти под ръководството на членове на Корпуса.

От 2016 г. започна много плодотворната ни съвместна работа с фондацията Университет за деца. Членовете на Корпуса осъществяваха научното ръководство на ежегодните летни академии по химия, провеждани през лятната ваканция сред зеленото спокойствие, прохлада и тишина на Еленския Балкан. В тези академии с продължителност една седмица участват ученици от цялата страна. Работата е предимно експериментална, като децата имат възможността да направят голям брой интересни опити със собствените си ръце. Ръководим също неделни курсове по химия и участваме в други прояви, организирани от Фондация Университет за деца.

Участвали сме в прояви, организирани от BASF, Bayer, Националния политехнически музей, Националния дворец на децата, Националния музей "Земята и хората", Националния природонаучен музей, Музейко, Техно меджик ленд, научни фестивали в страната и в чужбина, събития в училища, детски градини, паркове, културни центрове, посолства, молове.

През изтеклата 2023 година Корпусът е участвал в 41 прояви с над 2100 участници и зрители. От 2011 година проявите са 413 с 24 хиляди участници и зрители.

Корпусът за бързо гърмене е посещавал Айтос, Берковица, Благоевград, Бургас, Бяла, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Девня, Димитровград, Добрич, Дрента, Елин Пелин, Златица, Карнобат, Кнежа, Козлодуй, Костинброд, Кърджали, Кюстендил, Мийковци, Мирково, Пазарджик, Перник, Плачковци, Плевен, Пловдив, Радомир, Разград, Разлог, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Трявна, Търговище, Хасково, Челопеч.