Начало / Университетът / Факултети / Биологически факултет / Специалности / Магистърски програми / Биологически факултет / Агробиотехнологии / Качество и безопасност на храните / Кандидатстване

   

Ръководител: доц. д-р Петя Христова
тел.: + 359 2 8167 271
е-mаil: pkabad@biofac.uni-sofia.bg
Секретар: гл. ас. д-р Илияна Рашева

Срок на обучение: 3 семестъра (за бакалаври от професионални направления: Биологически науки, Технически науки (Биотехнологии), Растиевъдство, Хранителни технологии, Ветеринарна медицина, Химически науки)

Форма на обучение: редовна
Прием: зимен семестър

За формиране на състезателния бал се взема оценката по балообразуваща дисциплина: Микробиология или Микробиология с вирусология, или Микробиология и микробиологични методи за пречистване, или изпит по Химия (неорганична, органична или аналитична химия по избор) от бакалавърските програми.

Балът за кандидатстващите по държавна поръчка се формира като сума от: а) средноаритметичната оценка от дипломата за висше образование; б) оценката по балообразуващата дисциплина; в) оценката от изпит по Микробиология пред комисията по селекция на кандидат-магистри, умножена с коефициент 2.

Балът за кандидатстващите в платената форма на обучение се формира като сума от: а) среден успех от семестриалните изпити; б) успех от държавните изпити; в) оценката по балообразуващата дисциплина.

Предлаганата магистърска програма предоставя насочено обучение по качество и безопасност на храните в три различни аспекта – контролен, управленски и регулаторен. Структурата на програмата включва три основни модула, свързани с изучаването на храните като динамични системи, в които микробиологичните и химичните фактори водят до промени в качество, със запознаване със стандартизираните методи за контрол на храни, както и със системите за управление на качеството и продуктовата сертификация.

Студентите магистри получават надграждащи знания за метаболизма и патогенния потенциал на биологично опасните бактерии, вируси и паразити, предизвикващи хранителни заболявания и за природата на токсичните вещества и замърсителите в храните. Всяка основна тема е разгледана в съответствие с референтните и алтернативни методи за микробиологичен, физикохимичен, биохимичен и токсикологичен анализ на храните. Обучението в управлението на качеството и безопасността на храните се базира на изучаване на принципите на хигиената на производство, добрите лабораторни и производствени практики, съвременните системи за продуктова сертификация, европейското законодателство, оценката на риска в хранителните вериги и подхода НАССР. Успешно положените изпити в този модул осигуряват на студентите сертификати за „Вътрешни одитори” в направлението. Практическата подготовка се осъществява в акредитирани контролни лаборатории и органи.

Придобитите знания, умения и компетентност позволяват широка професионална реализация като специалисти по контрол на храни в сертифицирани лаборатории; мениджъри по качество на храните в производствени или търговски предприятия; експерти по безопасност на храните в системата на официалния контрол (РИОКОЗ, ДВСК, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването); експерти на HACCP екип, ръководители на екип по безопасността на храните (съгласно ISO 22000) в производствени или търговски предприятия; консултанти по разработването на системи за управление на безопасността и интегрирани системи за управление на качеството и безопасността на храните; одитори на системи за управление на безопасността и интегрирани системи за управление на качеството и безопасността на храните;

Теми за събеседване по Микробиология

  1. Структурни особености на прокариотната клетка. Клетъчна стена. Химичен състав, организация. Типове клетъчни стени.
  2. Структурни особености на прокариотната клетка. Ендоспори – основни свойства, функции и значение.
  3. Актиномицети – биология и значение.
  4. Филаментозни гъби и дрожди – биология и значение.
  5. Основни характеристики на домейн Arhaea.
  6. Особености в енергийния метаболизъм на прокариоти – оксилително, субстратно и фотофосфорилиране.
  7. Хранене при прокариоти – механизъм и типове.
  8. Екологично и практическо значение на микроорганизмите.