Начало / Университетът / Департаменти / Департамент по спорт / Новини / Турнир по футзал за Купа "8-ми декември"

   

13-15.12.2019 г.

На 13, 14 и 15 декември 2019 г. в спортната зала на Домът на футбола на БФС в кв. Бояна се проведе 1-вият квалификационен турнир от Националния студентски турнир по футзал за мъже за купа „8-ми декември – 2019“, организиран от АУС „Академик“ и БФС. Участваха 11 отбора, разделени в четири групи – три с по три отбора и една с по два отбора: група „А“ – УНСС, НБУ и ВТУ; група „В“ – СУ, НСАи ЛТУ; група „С“ – РУ (Рс), МГУ и УАСГ; група „D“ – ВТУ (ВТ) и СА (Св). В груповата фаза се получиха следните резултати: група „А“ – НБУ-ВТУ (6:2), УНСС-НБУ (7:2), УНСС-ВТУ (15:0); група „В“ – НСА-ЛТУ (4:1), СУ-НСА (4:3), СУ-ЛТУ (5:0); група „С“ – МГУ-УАСГ (7:1), РУ-МГУ (2:4), РУ-УАСГ (0:1); група „D“ – ВТУ (ВТ)-СА (Св) (0:2). За четвъртфиналите се класираха четирите първенци от групите и четирите втори отбори от четирите групи: УНСС-ВТУ (ВТ) (4:0), СУ-УАСГ (3:0), НБУ-СА (0:5) и НСА-МГУ (3:3) и 5:6 след изпълнение на наказателни удари. На полуфиналите УНСС загуби от СУ (2:5), а МГУ победи СА (4:2). Според наредбата мач за трето място не се игра. На първо място се класира отборът на МГУ, който победи във финалната среща СУ с 5:1. Голмайстор на турнира стана Иван Ангушев от СУ с 7 отбелязани гола. За най-полезен състезател беше определен Стоян Георгиев, а за най-добър вратар Светослав Каменов - и двамата от МГУ.

 

Турнирът при жените също се проведе на 13, 14 и 15 декември 2019 г. отново в спортната зала на Дома на футбола на БФС в кв. Бояна. Участваха 4 отбора – УНСС, НСА, СУ и УАСГ, които изиграха по една среща по между си. Получиха се следните резултати: УНСС-УАСГ (3:0), НСА-СУ (7:1), УАСГ-СУ (2:5), УНСС-НСА (2:9), УНСС-СУ (1:2) и НСА-УАСГ (7:0). И така, на първо място се класира отборът на НСА, втори останаха момичетата на СУ, трети - тези на УНСС и четвърти - отборът на УАСГ. За най-полезна състезателка на турнира беше определена Леонора Желева от НСА. Голмайстор на турнира стана Биляна Пенчева от НСА, а за най-добра вратарка беше определена Маргарита Генчева от УНСС.

 

От миналата година първенствата по футзал за жени и мъже влизат в рамките на Националните Студентски Универсиади. Ежегодният турнир по футзал „8-ми декември – 2019“ е 1-ви квалификационен турнир, а Великденският турнир по футзал е 2-ри квалификационен турнир, който ще се проведе в град Велико Търново или град Горна Оряховица. По предварително изготвена точкова система 4-те най-добре представили се отбора в двата турнира се класират за финалите на Универсиадата. Поради по-малкия брой женски отбори, турнирът при жените се провежда в два отделни турнира: „турнир 8-ми декември 2019“ и финали на НУШ по футзал.

IMG_3064