Начало / Университетът / Центрове / Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" / НОВИНИ / Архив / МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „КУЛТУРНИ МОСТОВЕ. МИНАЛО И СЪВРЕМИЕ“

   

От 2 до 4 юни 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научна конференция „Културни мостове. Минало и съвремие“. Тя се организира съвместно с Академия Амброзиана и Класа по славистика, в чието учредяване през 2009 г. ЦСВП взе дейно участие (чл.-кор. проф. д.изк.н. Аксиния Джурова и доц. дфн Вася Велинова са сред академиците учредители). Конференцията е посветена на 30-годишнината от създаването на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ (ЦСВП), който е самостоятелно научно звено в структурата на Алма Матер. За трите десетилетия на своето съществуване ЦСВП, въпреки своя малък състав, се доказа като един от най-дейните медиевистични центрове в страната, способен на гъвкавост при вземането на решения в трудните времена за науката, и особено за хуманитаристиката, но при принципно отстояване на заветите на своя патрон – проф. Иван Дуйчев - за съхранение, изучаване и популяризиране на културно-историческото ни наследство; запазване и продължаване на връзките с останалите медиевистични центрове в света. Подготвената като част от конферентните материали Хроника „Почукайте и ще Ви се отвори/ Pulsate et aperietur vobis“ представя в текстове и фотографии различни аспекти от живота на института.

 

В този смисъл, какъв по-добър израз на признание и висока оценка от страна на международната научна общност за значимостта на разнообразната дейност на ЦСВП – научна, преподавателска, издателска, консервационно-реставрационна, библиотечна и архивна – от участието в международната конференция на плеада изтъкнати медиевисти от различни страни на Европа, Северна Америка и Азия? В юбилейния научен форум ще вземат участие общо 66 учени (50 българи и 16 чужденци). Сред тях могат да се видят имената на всепризнати авторитети като акад. Цветан Грозданов (председател на МАНУ), акад. Васил Гюзелев, чл.-кор. проф. Аксиния Джурова (дългогодишен директор на ЦСВП), проф. Петер Шрайнер (бивш председател на Международната асоциация за византийски изследвания), монс. Франческо Браски (директор на Класа по славистика към Библиотека Амброзиана-Милано), проф. Михаил Бибиков (Институт по всеобща история, РАН), проф. Владимир Вукашинович (Председател на Синодалното издателство на Сръбската православна църква), д-р Юми Ниномия от Университета Сока, Токио и др.

 

Заседанията ще продължат два последователни дни (2 и 3 юни) в няколко секции, отразяващи разнообразните тематични полета в този медиевистичен форум: история, археология, литература, филология, изкуствознание, архивно и културно наследство. Те ще бъдат тържествено открити в Магна Аула на СУ „Св. Климент Охридски“ на 2 юни от 9,30 ч. в присъствието на видни академични, църковни и дипломатически представители, хора на изкуството и бизнеса, приятели, съмишленици и дарители.

 

Акценти в научната програма са доклади, отразяващи пътя и ролята на ЦСВП в българската и световната медиевистика, както и многобройните му научни и културни контакти, голямото ръкописно наследство (славянски, гръцки и османо-турски ръкописи, обхващащи периода IX-XIX в.). Предмет на докладите ще бъде и архивното наследство на професорите Иван Дуйчев, Асен Василиев и Атанас Шаренков, което също се съхранява в ЦСВП, актуални проекти, както и многобройни частни или по-общи въпроси от славистичен, българистичен и византоложки характер.

 

На заключителното заседание ще бъде представено изданието на Свитъка-амулет от колекцията на проф. Иван Дуйчев и факсимилните и нови издания на ЦСВП.

 

Сред съпътстващите събития трябва да се отбележи изложбата „Спасени книги“. Нейното организиране в пространствата на Централна университетска библиотека на СУ е поредното доказателство за доброто взаимодействие на ЦСВП с останалите университетски структури. Тя включва ръкописи от сбирката на библиотека „Елена и Иван Дуйчеви“, постъпили след основаването й най-често в резултат на дарения и откупки, осъществени чрез целеви дарения на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“. Представени са възможностите на консервационно-реставрационната лаборатория на ЦСВП.

 

Благодарение на гостоприемството на Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската света обител, последният ден (4 юни) е замислен като изнесено заседание в манастира, което е добра илюстрация на традиционните и ползотворни връзки на ЦСВП с Българската Православна Църква. По време на това посещение, официално ще бъдат предадени 19 броя ръкописни книги собственост на Троянския манастир, които сътрудници на ЦСВП обработиха научно, изготвиха техен опис, извършиха дигитализацията им, както и консервационна дезинфекция като бе изготвено и предложение за реставрация.

 

 

PLAKAT

 

 

13340721_1058640110857659_795066076_o