Начало / Университетът / Бургаски филиал на Софийския университет / Новини от филиала в Бургас / Кметът на Бургас Димитър Николов и ръководството на ФМИ обсъдиха перспективите за откриване на магистърски програми в Бургаския филиал

   

25.04.2023

1

Кметът на Бургас Димитър Николов и ръководството на Факултета по математика и информатика обсъдиха перспективите за откриване на магистърски програми във Филиала на Софийски университет "Св. Климент Охридски" в Бургас, които да подготвят учители за специализираното обучение по математика и информатика на учениците в средните училища. Поводът е, че в момента в образователната система съществува огромен недостиг от такива специалисти.

Доцент Първан Първанов и екипът му – проф. д-р Мая Стоянова, проф. д-р Милен Петров и доц. д-р Асен Божилов, са в града по покана на Филиала в Бургас – първият в 135-годишната история на Софийския университет, който още от тази есен ще обучава студенти в бакалавърски и магистърски програми.

 

2

По време на работната среща с декана и заместник-деканите на Факултета по математика и информатика, кметът Димитър Николов сподели още, че Бургас има всички предпоставки да е домакин на Националната студентска олимпиада по математика през 2024. Право да участва в олимпиадата като състезател има всеки студент от бакалавърска или магистърска програма на висше училище в Република България.

„Бургас разполага с необходимите бази и капацитет да домакинства събитието, а през последните годините натрупахме и солиден опит в провеждането на престижни форуми с образователен, спортен, културен и развлекателен характер“, заяви кметът Димитър Николов.

INSAIT в Бургас е още една възможност за сътрудничество, която кметът Димитър Николов постави на обсъждане. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) е създаден в партньорство с два от водещите технологични университета в света - Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL) чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Технологичните гиганти Google, DeepMind, Amazon Web Services и български IT лидери са сред инвеститорите в първия по рода си подобен център в Източна Европа. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на следващото поколение студенти и технологични лидери.

 

3

„Всеки 15-и студент на ФМИ е от Бургас“, сподели доц. Първанов. За да бъде развиван потенциалът на учениците в сферата на точните науки Община Бургас, Бургаският филиал на Софийски университет и Факултетът по математика и информатика ще си работят съвместно. Предвижда се преподаватели от ФМИ да имат профилирани часове в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и Гимназията по компютърно програмиране и иновации. Това ще даде по-задълбочена подготовка върху материала необходим за матурата по математика.

4

Екипът на Факултета по математика и информатика проведе срещи-дискусии с ученици в двете училища и се запозна на място с базата на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.